Politika

Biševac: Infrastruktura će unaprediti saradnju Novog Pazara i Čačka

Koridor 11 i aerodrom Morava u Lađevcima su kapitalni infrastrukturni projekti koji će dodatno unaprediti već tradicionalno dobru saradnju između Novog Pazara i Čačka – zključili su gradonačelnici Nihat Biševac i Milan Todorović nakon sastanka u Novom Pazaru. Realizacijom takvih projekata povećaće se broj stranih investitora. U tom smislu velika su očekivanja i od najavljene posete predsednika Turske Redžepa Taipa Erdoana – zaključeno je na sastanku čelnika Novog Pazara i Čačka.

Prijateljski odnosi Novog Pazara i Čačka uspešno se održavaju već decenijama. Za oba grada karakterističan preduzetnički duh, kao i dugogodišnja uspešna saradnja u oblasti sporta, su ono što ih spaja. Ono što će dodatno unaprediti tradicionalno dobre odnose dva grada su infrastrukturni projekti.

”T su projekti od kapitalnog značaja. Auto put koji je stigao do Čačka i koji će, nadamo se Pešterskom trasom, biti nastavljen do Požege. Bilo je razgovora i o poseti predsednika Erdoana i Vučića, nadamo se i Novom Pazaru, a razgovarali smo i o značaju izradnje aerodroma Morava kod Kraljeva, koji bi sigurno puno značio za ceo ovaj kraj”, izjavio je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Velika očekivanja od najavljene posete turskog predsednika izrazio je i gradonačelnik Čačka. On je rekao da je o tome pre nedelju dana razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

”Očekujemo da dosta investitora iz Turske dođe u Srbiju, u Novi Pazar, zašto ne i u Čačak, da se uvere u potencijale ovih gradova i regiona. Ja sam optimista. Mislim da su veliki potencijali u saradnji Srbije i Turske”, rekao je gradonačelnik Čačka Milan Todorović.

Dosta se očekuje i od auto-puta Preljina Pojate – ističe Todorović. A aerodrom Morava – dodaje – sa kargo i komercijalnim letovima imaće strateški značaj za celo područje.

”Tu vidimo mogućnost i potrebu da se taj auto put nastavi krakom ka Novom Pazaru. Veoma je važno za razvoj Novog Pazara i ovog dela Srbije. Ono što Čačak vidi i oseća poslednjih godinu dana je pušteana deonica Preljina – Ljig. Vidi se da je dosta više potencijalnih investitora”, kazao je Todorović.

Zahvalivši gostima na poseti, Biševac je podsetio da Novi Pazar i Čačak imaju izuzetno dobru saradnju, te da su oba grada poznata po preduzetničkom duhu još u bivšoj Jugoslaviji; da su to gradovi sa izuzetno razvijenom malom privredom.

Jedan od zaključaka ovog sastanka su i budući zajednički nastupi Novog Pazara i Čačka, kako kod međunarodnih fondova, tako i kada su u pitanju republička finansijska sredstva.

S.Lj.

Podeli