Politika

Bačevac:Poboljšati mehanizme za proveru kvaliteta visokog obrazovanja

Narodni poslanik SDP-a dr Muamer Bačevac govoreći u republičkom parlamentu o Zakonu o visokom obrazovanju i Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kazao je  da se moraju značajno poboljšati mehanizmi provere kvaliteta i akreditacije visokoškolskih ustanova. Bačevac je posebno naglasio da se na svaki način mora zaustaviti ne samo poplava novih univerziteta i visokih škola, već u prvom redu  produkciju osrednjosti, plagijata  i nepotizma.

Bačevac je najavio podršku ovim  zakonima koji su savremeni i dobri i kojima se stvaraju kreativni obrazovni modeli, kao što su: ustanove vežbaonice, jedinstven informacioni centar, studiranje uz rad, kratki programi studiranja i  predavače stručnjake iz prakse.

.“Verovatno najbolji deo novog zakona o Visokom obrazovanju je što omogućuje javno privatno partnerstvo u oblasti osnivanja ustanova te uvodi dualno obrazovanje u sredje stručnim školama čime će mnogi privredni subjekti moći da ulažu u obrazovanje i obezbede odgovarajuće i kvalitetne kadrove za svoje poslovanje. Glavni problem malih privrednika i u Novom Pazaru,  ali i drugim krajevima naše zemlje su manjak kvalifikovane radne snage. Ovaj zakon omogućava privrednicima da sami kreiraju i utiču na školovanje i obuku mladih ljudi čime će rešiti problem nedostatka radne snage”, rekao je Bačevac.

Bačevac je sa zadovoljstvom konstatovao da je u Sandžaku zaokružen proces implementacije bosanskog jezika u osnovno i srednjoškolsko obrazovanje i da se trenutno 14 545 učenika  obrazuje na bosanskom jeziku u našoj zemlji. On se zahvalio resornom ministru na dobroj saradnji.

“Svi problemi su prevaziđeni a naša država je pohvaljena od strane Saveta Evrope u izveštaju o primeni Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima”, istakao je Bačevac.

Podeli