Društvo

Niko neće u šivače

Nešto novo u “Dolini džinsa”. Konfekcija “Maxers” u Novom Pazaru traži 30 šivača, ali na konkurs se skoro niko ne javlja. Danas je u potrazi za rešenjima održan sastanak poslovodstva ove firme sa predstavnicima Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Onima koji se odluče za prekvalifikaciju ponuđeni su najbolji uslovi obuke i siguran posao.

Konfekcija postoji i radi 30 godina, zapošljava preko 200 radnika u savremenim proizvodnim pogonima. Kažu da su izvozno orjentisani, ali posla ima i na domaćem tržištu. Radnika, međutim, nema.

„Potrebni su nam radnici sa iskustvom, kao i oni bez radnog iskustva. Prvima pružamo dobre uslove da rade i zarade u firmi, dok onima bez radnog iskustva nudimo kvalitetnu obuku i srertifikat koji je i međunarodno priznat“, kaže Aladin Rugovac, iz Kadrovske službe Konfekcije „Maxers“.

Radnici na obuci, uglavnom mladi, pored kvalifikacije i zagarantovanog radnog mesta , imaju petodnevnu radnu nedelju, topli obrok, radnu odeću, prevoz i novčanu nadoknadu od 12.000 dinara.

„ Problem je što lica koja završe školu u tom zanimanju jednostavno nisu zainteresovana da rade taj posao pa smo mi primorani da organizhujemo obuke i prekvalifikacije. Sa firmom „Maxers“ imamo na tom polju dobru saradnju“, kaže Mirza Bektović iz Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Pazaru.

Konkurs u Konfekciji „Maxers“ je otvoren do popune predviđenih radnih mesta. Plate u tekstilnoj industriji nisu visoke ali dobar radnik može da zaradi do 400 evra mesečno.

Podeli