Društvo

Vlasnici kioska ostali bez lokacija

Investitor je Islamska zajednica (IZ) u Srbiji. Zbog nove nadogradnje, bez lokacija su ostali vlasnici 11 kioska, koji su imali uredno zaključene ugovore o zakupu zemljišta sa lokalnom samoupravom.

Vlasnici kioska su pomoć zatražili od gradske uprave, a ova hitnu intervenciju policije, pa je uklanjanje kioska privremeno bilo obustavljeno. Na kraju je investitor zgrade isterao svoje i svi objekti su sklonjeni sa prostora na kojima niče novi deo zgrade. Ovim povodom se oglasila i gradska uprava koja je u saopštenju navela da sva lica koja koriste te kioske “imaju zakonski osnov za njihovi nesmetano korišćenje”.

“Smatramo da ovakvo nasilničko ponašanje od strane izvođača radova, stalne pretnje i pritisci na zakupce kioska ne smeju da, i ovog puta, prođu nekažnjeno od strane pravosudnih organa! – stoji u saopštenju novopazarske gradske uprave, uz podsećanje, da je još prošle godine Osnovnom tužilaštvu u ovom gradu podneta krivična prijava za izvođenje nelegalnih radova i zauzeće javne površine, ali “ni do danas nikom nije poznato šta je tužilaštvo preduzelo”.

Nadogradnja zgrade FIS počela je pre godinu dana bez građevinskih dozvola. Lokalna samouprava je odmah reagovala, poštujući zakonske procedure. Dolazile su lokalne i republičke inspekcije. Sve se završavalo na konstatacijama. Obavešteno je i nadležno ministarstvo i bivši premijer. Jedinstvena poruka stizala je iz Beograda u Novi Pazar da je “zakon isti za sve” i “da mora da se poštuje”.

Nemoć gradske uprave u Novom Pazaru da zaustavi nelegalnu gradnju i narušavanje ambijentalne celine u samom centru, ovde se tumači kao rezultat koalicionog sporazuma na republičkom nivou između aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i lidera Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka /BDZS) i narodnog poslanika Muamera Zukorlića, kojeg, ovde, smatraju inicijatorom nadogradnje zgrade FIS.

Izvor : “Danas”

Podeli