Društvo

Dukić: Ravnomerna zastupljenost manjina u tužilaštvima u Novom Pazaru

Novi konkursi za izbor zamenika tužilaca u Osnovnom i Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru ubrzo će biti raspisani kazao je za Dnevnik član Državnog veća tužilaca Stanislav Dukić. On je posebno istakao da će u novom izboru striktno biti vođeno računa i o ravnomernoj zastupljenosti nacionalnih manjina u ovdašnjim tužilaštvima.
On je dalje objasnio da će konkursi biti raspisani čim na snagu stupi novi Pravilnik o polaganju ispita kandidata, te da su prethodni konkursi poništeni jer je Ustavni sud suspendovao prethodni Pravilnik.
Kandidati za zamenike tužilaca u novopazarskim tužilaštvima ispit su polagali prema prethodnom Pravilniku, pa je na osnovu toga doneta privremena mera za obustavljanje svih izbora sprovedenih na osnovu tog dokumenta.
Novi Pravilnik je, prema Dukićevim rečima, usklađen u potpunosti sa mišljenjem Ustavnog suda i on stupa na snagu već polovinom ovog meseca, nakon čega će biti raspisana većina poništenih konkursa. Ravnomerna zastupljenost nacionalnih manjina biće nešto o čemu će se posebno voditi računa ističe, Dukić.
’’Očekujem da novi koknurs bude raspisan na prvoj narednoj sednici Državnog veća tužilaca. Mi smo već doneli odluku koj abi to tužilaštva trebala da budu s tim što u tu odluku nisu uključena tužilaštva za koja je na poslednjoj sednici poništen konkurs. Naravno prilikom tog ozbora vodićemo računa posebno o ravnomernoj nacionalnoj zastupljenosti nacionalnih manjina u skladu sa novi poslovnikom Državnog veća tužilaca, na načlin na koji je odobren od strane stranih ekperata a tiče se Poglavlja 23’’ objašnjava Dukić.
Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru trenutno ima samo dva zamenika tužioca pa je to I bio povod da Državno veće tužilaca raspiše konkurs. Na prvobitno raspisani konkurs prijavilo se šest kandidata.

Senada Kalić

Podeli