Društvo

BNV: Rješavanja prekonormnog rada nastavnika i angažovanja predmetnih nastavnika za izvođenje srpskog kao nematernjeg jezika

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je dopis Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja za hitno rješavanje prekonormnog rada i angažovanja predmetnih nastavnika za izvođenje nastave srpskog kao nematernjeg jezika.

Bošnjačkom nacionalnom vijeću obratio se veliki broj nastavnika razredne nastave koji rade u nastavi na bosanskom jeziku sa zahtjevom za hitno rješavanje prekonormnog rada, u cilju poboljšanja i unapređenja nastave na maternjem jeziku.

Dopisom je traženo od Ministarstva prosvjete da postupi u skladu sa članom 34. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i dostavi uputstvo direktorima osnovnih škola o rješavanju prekonormnog rada nastavnika u nastavi na bosanskom jeziku u prvom ciklusu osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Također, povodom rješavanja prekonormnog rada nastavnika i angažovanja predmetnih nastavnika za izvođenje srpskog kao nematernjeg jezika Vijeće je uputilo dopis i direktorima osnovnih škola iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice uz dodatnu molbu da se i oni obrate Ministarstvu sa zahtjevom za dostavljanje uputstva za rješavanje navedenog problema.

 

 

Podeli