Kultura

“Aladin Lukač” za “Fosil sumnje”

Ajtana Dreković, autorka iz Tutina dobitnica je ovogodišnje prestižne književne nagrade “Aladin Lukač” za zbirku poezije „Fosil sumnje”. Njena knjiga, odlukom stručnog žirija, najbolje je ostvarenje od 17 naslova pristiglih na konkurs za ovu nagradu. Dreković je dobitnica i književne nagrade “Matićev šal” za 2016. godinu, za najbolju prvu objavljenu zbirku pjesama.

Žiri koji su činile profesorica Jasmina Ahmetagić, urednica izložbenog i tribinskog programa galerije Multimedijalnog centra Amra Hodžić Jejna i književnica Elma Halilović donijele su jednoglasnu odluku po pitanju ovogodišnjeg laureate. Dobitnici nagrade Ajtani Dreković plaketa i novčana nagrada biće uručene u petak na književnoj večeri.

Književnu nagradu Aladin Lukač ustanovili su Kulturni centar Novi Pazar i Ustanova za kulturu Sjenice u znak sjećanja na lirsko traganje za smislom, tragično preminulog mladog pjesnika iz Novog Pazara, po kome je nagrada i dobila ime. Aladin Lukač je za života objavio jednu zbirku poezije, a posthumno su objavljene četiri zbirke iz njegove zaostavštine.

A. Ni.

Podeli