Društvo

Mahmutović u Budimpešti sa najvišim predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije

Državni  sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović učestvuje u Budimpšeti na sednici Regionalnog komiteta Svestske zdravstvene organizacije za Evropu. Najznačajnijem događaju u zdravstvu, 67. sednici prisustvuju ministri zdravlja i visoki predstavnici čak 53 države, članice Evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije, kao I partnerske organizacije I civilno društvo. Otvaranju konferencije prisustvovao je premijer Mađarske Viktor Orban.

Delegaciju Srbije na 67. sednici Regionalnog komiteta Svestske zdravstvene organizacije za Evropu predvodi državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović a u delegaciji su još I pomoćnica ministra Danijela Uroševiš, te predstavnici ambasade Srbije u Mađarskoj Barbara Avdalović I Diogenis Valavanidis.

Zdravstveni lideri su se okupili sa ciljem donošenja odluke o zdravstvenim prioritetima koji će uticati na zdravlje I blagostanje oko 900 miliona ljudi u evropskom regionu, uključujući zemlje Evropske unije, centralnu I istočnu Evropu, Kavkaz I centralnu Aziju.

Na redovnoj godišnjoj sednici predstavljen je I koncept 13. Opšteg programa rada Svetske zdravstvene organizacije za period od 2019.do 2023.godina, čiji je moto ’’Sačuvajmo svet sigurnim, poboljšajmo zdravlje, pomozimo ugroženima’’.

Učesnici sednice Regionalnog komiteta Svestske zdravstvene organizacije diskutovaće o mapi puta za sprovođenje Programa za održivi razvoj 2030, koji se temelji na okvirima politike Zdravlje 2020, sa aspekta mogućnosti I izazova za javno zdravstvo u 21.veku u sprovođenju ciljeva održivog razvoja I okvira politike Zdravlje 2020, te zajedničkog okvira za monitoring.

Prilikom otvaranja prisutnima se obratio premijer Mađarske Viktor Orban, direktor Svetske zdravstvene organizacijeTedros Adhanom, regionalna direktorka za Evropu Suzana Jakab, te njeno kraljevsko visočanstvo prinzesa Danske Meri.

Srbija je dobila priliku da na ovoj sednici prezentuje rezultate Ministarstva ostvarene poslednjih nekoliko godina.

’’Predstavili smo sve što je urađeno, a takođe I ono što planiramo, dakle ciljeve i planove za naredni period. Posebno smo prezentovali rezultate koje smo postigli zajedno sa našim kolegama iz Svetske zdravstvene organizacije, u kojim su oni projektima učestvovali I koje to projekte planiramo da u narednom periodu zajedno sa njima sprovedemo. Cilj našeg ministartva je da pojačamo primarnu zdravstvenu zaštitu I u tom sektoru ćemo i u narednom periodu puno toga učiniti’’ kazao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović u fono izjavi za RTV Novi Pazar.

Na marginama 67. Sednice Regionalnog komiteta državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Meho Mahmutović razgovarao je sa najvišim zvaničnicima Svetske zdravstvene organizacije o tekućim I budućim aktivnostima koje će u saradnji sa krovnom zdravstvenom organizacijom biti realizovane.

Senada Kalić

Podeli