Društvo

Mahmutović: Zdravstvo napreduje

Srbija je napredovala na rang listi zdravstvenih sistema, rezultati su izveštaja Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa. Sa tim se složila i Američka privredna komora u Srbiji. Stotinak stručnjaka sastalo se na drugoj godišnjoj konferenciji o zdravstvenim politikama da bi problema u zdravstvu bilo manje.
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović kazao je da he mnogo toga urađeno i na infrastrukturi, na kupovini opreme, na novom zapošljavanju, te na davanju subspecijalizacija.
“Napraljene su jedinstvene liste čekanja, kupljena je oprema gde je trebalo da se kupi, rađeni su ugovori sa privatnim sektorom” istakao je Mahmutović.
U narednom periodu radiće se na prevenciji, ranom otkrivanju bolesti, uvođenju e-recepta i kartona.
Direktorka RFZO Verica Lazić istakla je da su u 2017. godini 24 nova inovativna leka dostupna osiguranicima i naglasila da najskuplju terapiju prima 350 osiguranika za najteža maligna oboljenja.
“Sada smo u pripremama, analizama, kako bi do kraja godine u skladu sa raspoloživim sredstvima stavili još neki inovativni lek”, ističe Lazićeva.
Iz Američke privrede komore insistiraju na uključivanje privatnika pružaoca usluga u zdravstveni sistem. Iz te organizacije ukazuju da je pomak napravljen sa vantelesnom oplodnjom i kataraktom.
U korist činjenicama o popravljanju zdravstvenog sistema govore I podaci da su u rad puštena četiri linearna akceleratora, renovira se oko 150 ustanova u Srbiji, te da je za dve godine zaposleno oko 4.400 zdravstvenih radnika, od kojih 2.000 lekara i odobreno 4.000 specijalizacija.
Senada Kalić

Podeli