Društvo

Stiže najznačajniji praznik za muslimane

 Muslimani širom svijeta od sutra proslavljaju jedan od dva najznačajnija islamska praznika Kurban-bajram. Ovaj blagdan je praznik prinošenja žrtve i traje četiri dana.

Kurban-bajram ili Hadži-bajram dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana. Muslimani širom svijeta prvog dana žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol predanosti i odanosti božijim naredbama, a ovaj obred je ujedno i podsjećanje na spremnost poslanika Ibrahima alejhiselam da žrtvuje svog sina Ismaila.  Prema vjerskim tektovima Bog se umiješao u posljednjem trenutku i umjesto toga dao je Ibrahimu da žrtvuje ovna, što je tradicija kod vjernika i dan danas. Meso kurbana vjernici poklanjaju komšijama i rodbini prema utvrđenim pravilima: jedna trećina siromašnijim ljudima, trećina prijateljima i komšijama i trećina porodici. Na ovaj način je čitava zajednica opskrbljena kad je u pitanju priprema hrane tokom proslave blagdana.

Ovaj Bajram vremenski je vezan i za obrede Hadždža, odnosno petu islamsku dužnost, pa se naziva i Hadži-bajram.

Tradicija je da roditelji daruju svoju djecu i ukućane, a djeca rodbine i djeca iz komšiluka prvog dana dolaze da čestitaju praznik dobivaju poklone i bombone. Običaj je da se kuća i avlija posebno očisti za ovaj blagdan, a da se vjernici svečano obuku.

Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak Sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na mezarja, te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata. U Novom Pazaru Bajram namaz će se klanjati u 6 sati i 39 minuta.

 

Podeli