Društvo

Pripreme za Kurban-bajram u punom jeku

Predbajramska atmosfera oseća se svuda u gradu. Primetna je užurbanost svih koji žele da se što bolje pripreme za sutrašnji praznik, Kurban bajram, koji za muslimane ima veliki značaj. Ekipa Radio televizije Novi Pazar zabeležila je deo te atmosfere.

Kurban-bajram je islamski praznik prinošenja žrtve, najveći islamski praznik. Ove godine on počinje 1. septembra. Za ovaj praznik žene pripremaju bogatu trpezu. Po tradiciji baklava predstavlja neizostavnu poslasticu, bilo da je napravljena sa orasima ili pistaćima.

Neizostavni detalj u svakom domu su bombone, koje se po tradiciji uvek kupuju kako bi se obradovali najmlađi.

Prodaja bombona je dobra, istakli su prodavci. Kako kažu, cena zavisi od kvaliteta i težine. Za pola kilograma treba izdvojiti 250 dinara, dok za kilogram od 450 do 500 dinara.

S obzirom da je Kurban Bajram posvećen prinošenju žrtve, odnosno kurbana, naši sugrađani su istakli kolika je obaveza klanja kurbana, kao i da im je ovaj bajram veoma bitan.

U islamu postoje dva bajrama, i za svaki se po tradiciji kupuje hedija, kako bi se obradovali najbliži. Pa tako su i naši sugrađani žulili da iskoriste ovaj poslednji dan, pred bajram, kako bi kupili neki polkon.

A. Ademović

 

Podeli