Društvo

Suša uticala na prinose pšenice u našem kraju

Suša koja je ove godine bila izražena, uticala je na prinos poljoprivrednih kultura u celoj Srbiji, ocenio je savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi Novog Pazara Smail Ejupović.  On ističe, da je u našem kraju bio smanjen prinos, ali ne toliko drastično kao u Šumadiji i drugim delovina Srbije.

Žetva žitarica na području Novog Pazara, Tutina i Sjenice, koje pokriva Poljoprivredna stručna i savetodavna služba, prema rečima  savetodavca ove službe Smaila Ejupovića, je skoro završena. Kako kaže, 98 odsto je urađeno, ostalo je još malo ovsa i heljde koja treba da bude odrađena za 10 do 15 dana.

„Moram da se osvrnem na situaciju sa sušom koja je desetkovala rod u Srbiji. Kod nas nemamo neke drastične gubitke, mada imamo mikroklimatske određene gubitke. To se odnosi na terene gde su zemljišta plitka, aridna, gde nisu bili ispoštovani metodi dobre agrotehnike. Gde nije korišćeno sertifikovano seme, gde nije stavljeno dovoljno ili nimalo mineralnog đubriva kao i veštačkog, tu ima najviše gubitka. Dok ono zemljište koje je duboko i plodno, gde je ispoštovana kompletna agrotehnika, tu su vrlo mali gubici. Ali uzimajući sredinu gubitka prinosa možemo reći da je kod nas bilo oko 20 odsto u odnosu na prošle godine“, dodao je Ejupović.

On je naglasio, da u periodu koji sledi, poljoprivrednici posebnu pažnju treba da obrate na kukuruz, ukoliko žele da odrade silažu.

„Treba da se izvrši kontrola stabljike. Ukoliko su donji listovi počeli da se suše a trećina zrna je zrela, onda bi savetovao da pristupe siliranju, koje je još preuranjeno, još nekih 10 do 15 dana bi trebalo sačekati ukoliko je biljka još zelena, ali ipak da bi sačuvali hranljive sastojke morali bi to da odrade dok je biljka u još  zelenom stadijumu“, istakao je Ejupović.

Ejupović je najavio da će polovinom septembra biti organizovana i manifestacija „Dani polja kukuruza“ , gde će se okupiti brojni poljoprivrednici iz cele Srbije.

A. Ademović

Podeli