Categories: Kultura

Vraćen stari sjaj Festivalu narodne muzike ”Ilidža”

Festival narodne muzike ’’ Ilidža 2017’’ koji je nedavno održan u istoimenoj sarajevskoj opštini opravdao je očekivanja poštovalaca te dugovečne manifestacije. I ove godine Ilidža je okupila veliki broj legendarnih pevača koji su nastupili u završnici, odnosno u Večeri velikana.

Letnju pozornicu na Ilidži ispunila je mnogobrojna publika tokom četiri dana trajanja festivala, a posebno u revijalnoj večeri, kada se na sceni okupio veliki broj renomiranih pevača iz celog regiona i kada su zapevali Nedžad Salković, Hanka Paldum, Lepa Lukić, Branka Sovrlić, Enes Begović, Osman Hadžić, Elvira Rahić, te mnogi drugi.

Velika imena počinjala su karijeru upravo na sceni  Ilidžanskog festivala. Tu su nastali najveći hitovi. Svoju blistavu karijeru započeli su najveći interpretatori sevdalinki. Sve njih za Ilidžu I njen festivl vezuju posebne emocije

Organizatori ovogodišnje lidže vratili su stari sjaj jednom od najdugovečnijih takmičenja narodne pesme u regionu, koji je istovremeno ponudio i nove muzičke stvaraoce i interpretatore.

Opština Ilidža kao tradicionalni organizator i nosilac većine obaveza organizacije dosadašnjih ilidžanskih festivala odlučila je da i ove godine pripremu, organizaciju i realizaciju kulturno-muzičke manifestacije Festival “Ilidža 2017“ poveri televiziji Hayat.

Prvo veče Ilidže biloje je posvećena čuvarima tradicije, u drugoj su se nadsviravali najbolji harmonikaši, dok je treće veče bilo takmičarskog karaktera

Žiri, koji su činili Enes Begović, Hanka Paldum, Fahrudin Pecikoza, Radoslav Grajić, Ana Babić, Ivica Šarić, Ognjen Bomoštar, Ibrahim Manfagić i Tomislav Kašljević pobednikom festivala proglasili su Aliju Hadžimuratija sa pesmom ”Golubovi”, dok je nagradu za interpretaciju primio Nihad Kantić Šike za izvođenje numere ”Azemina”. Nedžadu Salkoviću i Nazifu Gljivi opština Ilidža uručila ja specijalna priznanja.

Senada Kalić

Podeli

Katarina Radovic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

7 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

21 hours ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

22 hours ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

1 day ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

1 day ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

1 day ago