Politika

BNV : “Nismo napustili Akcioni plan za nacionalne manjine, potreban je legitimitet”

“Bošnjačko nacionalno vijeće kao najviši organ Bošnjaka u Republici Srbiji , preko svojih legitimnih predstavnika aktivno učestvuje u izradi Akcionog plana za nacionalne manjine , te na taj način Bošnjaci daju svoj aktivni doprinos evropskim integracijama zemlje i aktivno učešće u svim tim procesima” – rečeno je danas na konferenciji za novinare Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Prema riječima predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Sulejmana Ugljanina, ovih dana se pojavio veliki broj dezinformacija u medijima , u kojima visoki zvaničnici Republike Srbije  govore neistine, da Bošnjaci ne učestvuju u radu i implementaciji Akcionog plana za nacionalne manjine.

“Bošnjaci od samog formiranja radne grupe za Akcioni plan za nacionalne manjine aktivno učestvuju , ali do sada , a poslano  je 498 prijedloga, niti na jedan nije došao odgovor ” – dodao je Ugljanin.

“Pozivam Vladu Republike Srbije da povuče predloženi Akcioni plan za nacionalne manjine, te  Zakon o zaštiti o pravima i slobodama nacionalnih manjina i Zakon o  nacionalnom savjetu nacionalnih manjina.  Potrebna je  revizija Akcionog plana , te da se uključe manjine da daju svoj doprinos , svoje prijedloge i preporuke, kao i postavljanje mjerljivog indikatora ovog Akcionog plana.

Bošnjačko nacionalno vijeće je najaktivnije vijeće nacionalnih manjina u Srbiji i kao takvo ima nesebičnu podršku svih ostalih nacionalnih vijeća. Ugljanin napominje da je kvalitet Akcionog plana veoma važan, jer upravo od tog kvaliteta će zavisiti i kvalitet života Bošnjaka u Srbiji.

 

Irma Hodžić

Podeli