Društvo

Tri nove usluge Centra za socijalni rad

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je u okviru pomoći lokalnim samoupravama dodelilo gradu Novom Pazaru oko 24 miliona dinara u cilju razvoja usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou. Na tenderu koji je raspisao grad Novi Pazar, Centar za socijalni rad dobio je tri nove usluge: pomoć u kući za odrasla i stara lica, pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju i edukativno-terapijsko socijalne usluge.

Usluga, „pomoć u kući za odrasle i stare osobe“ je već postojala u Centru za socijalni rad i imala je 10 stalno zapošljenih radnika. Prema rečima direktora ove institucije Adnana Dizdarevića, ova usluga je licencirana na 6 godina. Međutim, potrebe za ovom uslugom su velike, pa se donacijom iz namenskih transfera uspelo zaposliti još radnika, a sve u cilju pomoći svima kojima je potrebna.

„Mi trenutno imamo oko 100 korisnika ove usluge. Na osnovu saznanja koja imamo na terenu i razgovora sa našim korisnicima o stepenu zadovoljstva ovom uslugom, možemo da budemo zaista zadovoljni, a prevashodno naši korisnici, zbog kojih smo i uveli ovu uslugu“, rekao je Dizdarević.

Kada je u pitanju usluga „pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju“, Dizdarević kaže, da je to nova usluga koja se razvija, i kako ističe, u narednoj godini podneće zahtev za licenciranje.

„Trenutno imamo 10 korisnika. Ovo je jedna nova uluga i u startu ima malo poteškoća, ali neke predrasude i stereotipe razbijamo, i nastojimo da to ljudima prikažemo u najboljem mogućem svetlu, kao i da pružimo odgovarajuću pomoć porodicama koje imaju decu sa smetnjama u razvoju, kako bi mogla šro bolje da funkcionišu u životu“, dodao je Dizdarević.

Još jedna nova usluga koja je u razvoju je i edukativno-terapijsko socijalna usluga.

„Prosto smo prepoznali potrebu da uvedemo i neke nove usluge koje nismo imali na nivou ni Centra za socijalni rad ni na nivou Grada. Imamo oko 350 predmeta iz problematike poremećenih bračnih odnosa, nasilja u porodici, disfunkcionalnosti porodičnih odnosa. I treća usluga koju takođe razvijamo već drugu godinu, u okviru namenskih transfera, je edukativno-terapijsko socijalna usluga“, istakao je Dizdarević.

On dodaje, da će se u narednom periodu potruditi da sve usluge podignu na veći nivo i još bolje ih realizuju, kako bi svim korisnicima obezbedili što bolje uslove.

A. Ademović

 

Podeli