Categories: Društvo

Premošćavanja reke Raške

U dotrajale infrastrukturne objekte zavidno mesto zauzimaju mostovi na reci Raški u centru grada.

Juče je završen tender , koji je raspisala lokalna samouprava  za izbor izvođača radova za kompletnu sanaciju pešačkog mosta, koji od pijace vodi prema Hamamu.

Na ovom mostu je propalo sve: kamena obloga stepeništa, ravni deo mosta, rukohvati i ostali drveni delovi. Sledi uklanjanje kamenih obloga, promena hidroizolacije i zamena dotrajalih drvenih delova. Projektom je predviđeno da se kamene obloge zamene štokovanim i poliranim mermernim pločama.. Vrednost radova je 1,3 miliona dinara. Sredstva su obezbeđena iz gradskog budžeta, a rok za završetak radova je kraj ove građevinske sezone. U toku su pripreme za sanaciju mosta kod Predškolske ustanove “Mladost”, koji bi trebalo do kraja godine da dobije odgovarajuće trotoare. I ovi radovi finansiraće se novcem iz gradske kase.

Svakako najvažniji radovi odvijaće se na izgradnji mosta u naselju Jalija, koji treba da poveže centar grada sa magistralnim putem Raška – Novi Pazar – Ribariće i poslovnom zonom koja se nalazi u tom delu grada.

Pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović je za list Danas rekao da je još  neizvesno kada će da počne rekonstrukcija mosta u samom centru grada, u narodu poznatom kao Velika ćuprija. On povezuje grad sa Starom čaršijom, kulturnim dobrom od izuzetnog značaja i nalazi se podno gradskog bedema, zato njegov novi izgled mora da bude uklopljen u ambijentalnu celinu. Idejno rešenje je izabrano na javnom konkursu i ono je dostavljeno i Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu. Preko ovog mosta odvija se glavni gradski saobraćaj i na stručnjacima je da pronađu rešenja koja će zadovoljiti kriterijume ambijenta i potrebe pešaka i vozača. Velika ćuprija se godinama nalazi na spisku gradskih kapitalnih investicija i predračunska vrednost mu je 200 hiljada evra, rekao je Hasanović za list Danas.

IZVOR: DANAS

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

14 mins ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

3 hours ago

Međedović gubi u Madridu: Lehečka vodi 1:0 u setovima

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović, izgubio je prvi set u drugom kolu masters turnira…

4 hours ago

Gaza: Od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.388 Palestinaca

U izraelskim napadima na Pojas Gaze u posljednja 24 časa najmanje 32 Palestinca su ubijena,…

4 hours ago

Počeo meč Hamada Međedovića u Madridu

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović igra drugo kolo masters turnira u Madridu. Protivnik mu…

5 hours ago

Za Srbiju 1,6 milijardi evra iz evropskog Plana rasta za Zapadni Balkan

Srbija će u okviru novog plana za rast Zapadnog Balkana od ukupno šest milijardi evra,…

7 hours ago