Društvo

Omerović: Pitanje udžbenika treba da reše Ministarstvo i BNV

Sporna pitanja u vezi sa udžbenicima na bosanskom jeziku moraju da reše Ministarstvo prosvete i Bošnjačko nacionalno veće, jer Skupština Srbije ne može da bude arbitar u nečemu što nije njen posao, poručuje predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović.

“Nemojte za poslove koje niste u stanju da rešite, a koje vam je poverio zakon i država Srbija, da vraćate u dvorište Skupštine Srbije”, rekao je Omerović za Tanjug, povodom sastanka predstavnika Ministarstva prosvete i BNV posle kojeg je saopšteno da je, između ostalog, dogovoreno da se određeni sporni termini u udžbenicima rešavaju uz pomoć viših instanci – Skupštine Srbije i Vlade Srbije.

Očigledno su, kaže Omerović, sporne one formulacije koje imaju veze sa istorijskim i geografskim tumačenjima.

“Naprosto, pojam Sandžak koji koriste Bošnjaci u tom delu Srbije nije u skladu sa onim kako predstavnici Ministarstva prosvete smatraju ili kako to nazivaju većinski stanovnici tog prostora – Raška oblast. S druge strane, imamo istorijska tumačenja određenih događaja koja su se dešavala na prostoru nekad zajedničke države SFRJ. To je problem koji mora da se rešava na relaciji BNV i Ministarstvo prosvete”, kaže Omerović.

Navodi da informacije koje dolaze do njega kao predsednika odbora da Skupština Srbije sad treba da bude nekakav arbitar u nečemu što nije njen posao je sa jedne strane i neodgovorno, a s druge strane “bacanje vrućeg krompira iz sopstvenih ruku”.

Objasnio je da je Skupština Srbije donela određene zakona, da pre svega kontroliše kako se oni sprovode i da je odgovornost za njihovo nesporovođenje u “nekom drugom dvorištu”.

“Šta može Skupština da uradi? Dakle, rešite problem, dogovorite se, nađite rešenje koje je adekvatno i koje zadovoljava interese i bošnjačkog naroda i Ministarstva prosvete”, rekao je Omerović.

Dodao je da je Zavod za izdavanje udžbenika tu najmanje problematičan jer naprosto štampa knjige onako kako se dogovore Ministarstvo prosvete i, u ovom slučaju, BNV.

Najavio je da će pitanje udžbenika biti tema kojom će se Odbor baviti pred početak nove školske godine jer se tada očekuje izveštaj Ministarstva prosvete.

izvor: RTS

A. Ni.

Podeli