Društvo

Suša napravila probleme stočarima

Suša i visoke temperature prave probleme uzgajivačima stoke.Sve je manje zelenih pašnjaka i hrane za grla. Zbog visokih temeratura , farmeri imaju problem i sa plasmanom mlečnih proizvoda.

Visoke temeprature ne pogoduju stočarima, koji zbog osušenih pašnjaka ne mogu da nahrane stoku. Ovih dana smanjena je i proizvodnja mleka, što dodatno otežava  posao farmerima.  Poljoprivrednik iz Belih voda Branko Spasović danima zatiču zemljište bez trave, jer je sve sagorelo i sve se osušilo. Kako kaže, prinuđen je da troši zalihe hrane za zimu.

Da je problem sa pašnjacima sve veći, te da suša pravi probleme svima, potvrdili su nam i u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi.

„Kada su ovako visoke temperature dolazi do naglog smanjenja proizvodnje mleka , a to je i do 50% manje, nego u normalnim okolnostima. U stalnom kontaktu smo sa poljoprivrednicima i pokušavamo da im pomognemo savetima. Potrebno je u toku dana stoku držati u štalama, kako ne bi doživeli toplotni stres“, kaže Safet Vesnić.

On dodaje  da stočari moraju da vode računa da na svojim imanjima imaju dovoljne količine vode u štalama i na pašnjacima, jer na visokim temperaturama stoka gubi tečnost, koja se mora nadoknaditi.

Vesnić apeluje na stočare da pojačaju sistem za vetilaciju u objektima, gde je stoka smeštena, jer je i svež vazduh u ovim letnjim mesecima takođe bitan za stoku.

Podeli