Društvo

Toplotni udar može biti smrtonosan

Letnja žega nikome ne prija, pa tropske vrućine mogu da izazovu ozbiljne tegobe i kod potpuno zdravih osoba. Glavni neprijatelji našeg organizma su sunčanica i toplotni udar. Povišena spoljna temperatura u kombinaciji sa visokim procentom vlažnosti vazduha može dovesti do najteže komplikacije termičkog stresa – do toplotnog udara.

Toplotni udar nastaje u momentu kada telesna temperatura naglo poraste preko 41 stepen, usled izlaganja organizma velikoj toploti. Proces naglog rasta temperature dešava se u vrlo kratkom vremenskom roku, za svega deset do petnaest minuta, a prate ga brojni simtomi. Neki od njih su telesna temperatura iznad 40 stepeni, suva i vruća koža, otežano disanje, vrtoglavica, umor, nizak krvni pristisak, tahikardija, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, odsustvo znojenja, grčevi, gubitak svesti…

Dr Fadil Škrijelj-neurolog kaže da kada vidimo osobu sa pomenutim simptomima obavezno reagujemo i prvo je prebacimo u klimatizovanu prostoriju,hladnu prostoriju i neki hlad ako se slučaj desi na ulici,raskomotimo je obavezno,položimo na bok,umivamo hladnom vodom i ako je moguće izmerimo telesnu temperaturu.”Ovo treba odmah uraditi i pozvati hitnu pomoć koja će pacijenta adekvatno zbrinuti i odvesti do prve zdravstvene ustanove u kojoj će mu se pružiti kompletna zdravstvena pomoć”,naglašava dr Škrijelj.On napominje da treba izbegavati izlaganje suncu ukoliko je to moguće u vremenskom periodu od 10-17h a ako ne onda se adekvatno obući (odeća treba biti od prirodnih materijala i svetlijih boja),obavezno nositi flašicu vode sa sobom,zaštititi glavu šeširom i nositi sunčane naočare.

B.B.

 

Podeli