Društvo

Dualno obrazovanje od septembra u Školi za dizajn tekstila i kože

Novi Pazar je deveti grad koji je bio domaćin Karavanu obrazovanja „Duh mladosti“. Kroz aktivnosti Karavana građani Novog Pazara su imali priliku da se upoznaju sa modelom dualnog obrazovanja kao i školama i kompanijama koje su u njega uključene. Savetnica ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić, istakla je da će od naredne školske godine šest najuglednijih kompanija tekstilne industrije iz Novog Pazara biti uključeno u dualno obrazovanje kroz saradnju sa Školom za dizajn tekstila i kože.

Od 1.septembra u Srednjoj školi za dizajn tekstila i kože počeće implementacija dualnog sistema obrazovanja i to kroz obrazovanje modnog krojača. Učenici koji budu pohađali obrazovni profil modni krojač će kroz umrežavanje teorije i prakse steći kvalitet znanja koji će ih učiniti zapošljivim odmah po završetku škole” – kaže Grujić.

“S obzirom na snagu tekstilne industrije u ovom regionu i podršku iz sistema obrazovanja, verujem da se među ovim mladim ljudima kriju budući poznati modni dizajneri”, poručila je Grujić.

Ona je dodala i da je prema novom zakonu o dualnom obrazovanju koji će uskoro biti usvojen u Skupštini, za učenike koji budu pohađali obrazovni profil modni krojač biti obezbedjena naknada i to 70 odsto od minimalne cene po satu provedene u kompaniji.

Direktorka sektora za edukaciju Privredne komore Srbije, Mirjana Kovačević, istakla je zadovoljstvo što je Novi Pazar prepoznao važnost  uvođenja dualnog obrazovanja, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Emir Ašćerić istakao je da je dualno obrazovanje jedan od “dobrih mehanizama smanjenja nezaposlenosti mladih i razvoja privrede”.

U sklopu manifestacije održana je panel diskusija na temu dualnog i preduzetničkog obrazovanja na kojoj su govorile savetnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić, direktorka sektora za edukaciju Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević, Meho Camović direktor Škole za dizajn kože i tekstila i Fuad Ugljanin, predstavnik novopazarske kompanije „Brug džins“. Učesnici diskusije odgovarali su na brojna pitanja prisutnih, i na taj način  otklonili sve nedoumice i približili značaj uvođenja novog modela obrazovanja.

Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u basketu 3h3, kao i da učestvuju u akciji „Zgib zona“ u kojoj grad koji uradi najviše zgibova osvaja renoviranje dečijeg parka ili sportskog igrališta po želji.

K.R.

Podeli