Kultura

Sve je spremno za “Ilidžanski festival”

Hayat televizija od 26. do 29. jula organizuje tradicionalni Festival narodne muzike “Ilidža 2017.” Ove godine na Festivalu ce se takmičiti istaknuti harmonikaši iz regiona, a u okviru revijalnog dijela festivala nastupiće velikani narodne muzike.

I ove godine “Ilidžanski festival” trajat će četiri noći. Prve večeri, 26. jula, je otvaranje Festivala, sjećanje na velikane narodne muzike, koji su utemeljili festival, počevši od Damjana Babića.

Dan poslije bit će održano takmičenje “Prva harmonika” na kojem će ove godine, za razliku od prošle, moći da učestvuju harmonikaši iz cijelog regiona, a žirijem će predsjedavati Edo Krilić. Takmičarska noć bit će održana 28. jula, a dan poslije Festival će biti zatvoren revijalnim programom uz učešće brojnih pjevača narodne muzike.

Općina Ilidža kao tradicionalni organizator i nosilac većine obaveza organizacije dosadašnjih ilidžanskih festivala odlučila je da i u 2017. godini  pripremu, organizaciju i realizaciju kulturno-muzičke manifestacije Festival “Ilidža 2017“ povjeri Hayat televiziji.

Ova muzička manifestacija održaće se od 26. do 29. jula 2017.godine, dogovoreno je na sastanku na kojem je imenovan Organizacioni odbor festivala i istaknuto da će ovogodišnji festival ponuditi nove muzičke stvaraoce i interpretatore. Gosti ovog tradicionalnog festivala festival biće i predstavnici Radio-televizije Novi Pazar.

Na sceni ove tradicionalne manifestacije karijeru su počela mnoga velika imena narodne muzike i sevdaha.

Podeli