DruštvoVesti

Forum 10: Sačuvaćemo dragocene slike i dokumenta “Starog deda”

Akademska inicijativa Forum 10 sprovodi projekat Stari Dedo – multimedijalni portert istorije, kulture i tradicije Novog Pazara. Cilj je da se sakupe sve vredne objave, fotografije i priče koje Stari Dedo objavljuje na svojoj fejsbuk stranici i biće dostupne u vidu dokumentarno – multimedijalne forme. Pored fotgrafija i objava, biće snimljeni i autenitčni detalji koji će pratiti glumci, ali i izjave velikih poštovaoca i pratioca Starog deda.

 

Na društvenoj mreži fejsbuk uspešno deluje stranica Stari dedo na kojoj se nalaze brojne stare fotografije Novog Pazara, znamenitih ličnosti i događaja, koji su obeležili istoriju ovog naroda. Fotografije, koje su retke i dragocene slikovito vraćaju u prošla vremena kada su se nosili fesovi, takozvani ćulasi i feredže. Članovi Akademske inicijative Forum 10 došli su na ideju fotografije dokumentuju i sačuvaju od zaborava. Programski koordinator Fahrudin Kladničanin kaže da ova stranica ima preko šeset hiljada fotografija, a koje se od 2014. godine obajvljuju.  Njegove priče i objave o ljudima, događajima, malim životnim trenucima, prate istoriju grada po imenu Novi Pazar. Hronika koju ispisuje Stari Dedo od neprocenjive je vrednosti za našu zajednicu, ističe Kladničanin

“Mi želimo da napravimo jednu dokumentarnu multimedijalnu platformu, koja će sadržati sve ono što se na strainici objavljuje od 2014.godine do danas. Ta multimedijalno dokumentarna platforma obuhvatiće sve interesantne fotografije , dokumenta i priče , koje se ovde nalaze, a nesumnjivo govore o kulturi i tradiciji i svemu onome što je bitno za grad Novi Pazar. Ta stranica je jako posećena. Fenomen Starog deda, osobe koja se tako predstavlja, a koji je nesumnjivo doprineo da građani Novog Pazara i šire uče o istoriji, kulturi, tradiciji, ličnostima i događajima koji su obeležili istoriju ovog naroda”, kaže Kladničanin.

Sve fotografije, koje su objavljene na stranici Stari dedo su verodostojne i deo su njegovog ličnog istraživanja i arhivirane u istorijskim arhivima u Beogradu, Austriji, Mađarskoj, Makedoniji i Istanbulu. Ovaj projekat finsijski je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Podeli