DruštvoVesti

Rahić : Iskop treba da se nastavi kako bi se posmrtni ostaci pronašli

Istoričar Esad Rahić smatra da na mestu gde će biti urgentni blok neće biti nađena masovna grobnica, jer kako on kaže, streljanje je izvršeno u Partizanskoj ulici. Rahić kaže da iskop treba da bude nastavljen, kako bi se posmrtni ostaci pronašli i pokopali u skladu sa verskim običajima. Radovi na iskopu,  gde će biti novi urgentni blok su nastavljeni.

Tokom izgradnje nove zgrade Hitne pomoći u Novom Pazaru, pronađeni su posmrtni ostaci nekoliko osoba. Odmah je obaveštena policija, predstavnici tužilaštva su izašli na teren, a posmrtni ostaci preneti su na DNK analizu u prisustvu veštaka, po utvrđenim propisima.

Krajem i nakon završetka Drugog svetskog rata i ulaska partizana u sandžačke gradove, komunistička vlast donela je odluku da se po kratkom postupku kazne svi oni koji po njihovoj proceni nisu bili na liniji režima. Istoričar Esad Rahić kaže da je tada ubijeno 1500 do 2.000 najuglednijih Bošnjaka novopazarskog, sjeničkog i tutinskog kraja.

“Streljanje na Hadžetu je izvršeno u periodu od oslobođenja Novog Pazara 28.novembra 1944.godine do početka 1946.godine. Streljanja nisu bila uispod Ulice generala Živkovića već iznad, gde je današnja Partizanska ulica, a tu su između ostalih streljani i Ačif Hadžiahmetović i Ahmed Daca. Na gornjoj strani puta su se nalazili ogromni krateri, nastali nakon bombardovanja saveznika 1944.godine, koji su poslužili kao masovne grobnice na stotine streljanih ljudi. Za to sam da se nastave radovi na iskopu, da se pronađu svi oni koji su, eventualno tu ukopani, što ne znači da su tu streljani, jer dešavalo se da su ubijeni na jednoj lokaciji, a ukopani na drugoj. Za to sam da se nastave radovi na iskopu i da se posmrtni ostaci pokopaju na adekvatnoj lokaciji uz verske obrede i jednog dana, nadam se, da će biti postavljeno i spomen obeležje”, rekao je Rahić.

Mesto u krugu Doma zdravlja gde će biti smešten urgentni blok je nakon pronalska posmrtnih ostataka izazvao pažnju javnosti, a gotovo da nema prolaznika, koji ovde nije zastao.

Podeli