Categories: Društvo

Obeležen 15.juli, dan pokušaja državnog udara u Turskoj

U subotu je u Novom Pazaru, u organizaciji ambasade Republike Turske u Srbiji i Gradske uprave, obeležen 15. juli, dan kada je u Turskoj pokušan državni udar. U znak zahvalnosti Novom Pazaru i Srbiji za podršku u tim dramatičnim trenucima na Rekreacionom centru je obnovljeno dečje igralište. Ovaj dan obeležen je i drugim događajima.

Pre godinu dana, 15. jula, pokušaj državnog udara osujetili su obični građani Turske koji su verovali u slobodu i demokratiju. Bila je to herojska priča jer su ljudi iz naroda rizikovali svoj život suprotstavljajući se egzistencijalnoj pretnji po svoju zemlju.

Prva godišnjica propalog pokušaja državnog udara obeležena je u Novom Pazaru u organizaciji ambasade Republike Turske panel diskusijom u Koncertnoj dvorani Doma kulture, a zatim i izložbom fotografija u galeriji Multimedijalnog centra. Pre toga  na Rekreacionom centru turska agencija za razvoj „TIKA“ otvorila je obnovljeno dečje igralište, kao poklon gradu koji je bio uz  turski narod u vreme puča.

U Koncertnoj Dvorani doma kulture učesnicima je emitovana video poruka zahvalnosti Novom Pazaru i Srbiji turske države i naroda za nesebičnu podršku tokom puča, a čula su se i sećanja direktnih učesnika u događajima. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac zahvalio je turskom ambasadoru zato što je posle Beograda i sa Novim Pazarom podelio obeležavanje ovog za Tursku važnog datuma.

„ Te noći Novi Pazar i Sandžak nisu spavali. Brinuli smo do jutra šta će se desiti. Odahnuli smo tek kad je postalo sigurno da će narod Turske odbraniti demokratiju i demokratski izabranu vlast“, rekao je Biševac.

U galeriji Multimedijalnog centra učesnicima panela predstavljene su 43 fotografije puča, ali na kojima je i odlučnost  i odvažnost jednog naroda da pobedi demokratija.

 

Podeli

Galib Gicic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

10 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

17 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

17 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

17 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

18 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

18 hours ago