Sport

Emijan: Novi Pazar je fantastičan!

Evropski rekorder u skoku u dalj i predsednik Atletske federacije Jermenije Robert Emijan rekao je da je presrećan jer je imao priliku da prisustvuje 76. Prvenstvu Balkana u Novom Pazaru, ocenivši da je to atletsko takmičenje odlično organizovano.

“Novi Pazar je fantastičan grad i imao je veliko takmičenje, sa 16 država učesnica. Publika je bila sjajna. Sportske strukture Novog Pazara zaslužne za ovaj veliki događaj i ja sam veoma ponosan. Smeštaj je bio odličan, gostoprimstvo takođe i svi učesnici imaju samo reči hvale za jedan pravi ljudski odnos. To je veoma važno”, rekao je Emijan.

Emijan je 1986. godine u Štutgartu postao šampion Evrope, a iste godine trijumfovao je i na Igrama dobre volje u Moskvi. Dvostruki je prvak kontinenta u dvorani i svetski vicešampion iz Rima 1987.

On je pre 30 godina u jermenskom Cakhadzoru, na nadmorskoj visini od gotovo 1.900 metara, postavio i dalje važeći evropski rekord od 8,86 metara, što je četvrti svetski rezultat svih vremena. Bolji od Emijana su jedino svetski rekorder Majk Pauel (8,95 metara), Bob Bimon (8,90) i Karl Luis (8,87).

Direktor Atletskog saveza Srbije i potpredsednik Balkanske atletske federacije Slobodan Branković istakao je da je oduševljen prijemom sportista od strane publike, koja do sada nije imala priliku da prati ovakva takmičenja.

“Oba dana tribine su bile ispunjene do poslednjeg mesta, interesovanje je bilo fenomenalno i konstatovali smo da Novi Pazar, koji je definitivno centar atletike na Balkanu, svake godine treba da bude domaćin nekog ozbiljnog takmičenja. Sledeći korak mogao bi da bude dobar atletski miting”, naveo je Branković.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ocenio je da je taj grad potvrdio da može da organizuje sportske manifestacije najvećeg formata.

“Nije bilo atletskih takmičenja, ali imali smo velike asove poput Amele Terzić, Teodore Simović i Elzana Bibića, koji nažalost nije učestvovao zbog povrede. Ameli i Teodori čestitam na medaljama. Zahvaljujem se svima koji su doprineli da budemo prestonica balkanske atletike, a posebno publici”, kazao je Biševac.

M. Minić

Podeli