Pronađene kosti više osoba

Tokom izgradnje nove zgrade Hitne pomoći u Novom Pazaru, pronađeni su posmrtni ostaci nekoliko osoba. Pretpostavlja se da je reč o masovnoj grobnici, međutim, da li je tako znaće se tek posle analiza, koje će narednih dana biti obavljene.

Radovi na izgradnji su trenutno obustavljeni i kako je medijima, nezvanično rečeno, čeka se dolazak lica zaduženih za sudsko-medicinsku obradu, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava.

Krajem i nakon završetka Drugog svetskog rata i ulaska partizana u sandžačke gradove, komunistička vlast donela je odluku da se po kratkom postupku kazne svi oni koji po njihovoj proceni nisu bili na liniji režima. Na nišanu novopečenih vlastodržaca našli su se gotovo svi ugledniji Bošnjaci iz toga vremena, koji nisu bili članovi partizanskog pokreta, podsećaju mediji. Od 28. novembra 1944. do 21. januara 1945. godine komunističke vlasti su likivdirale preko 2.000 najuglednijih Bošnjaka novopazarskog, sjeničkog i tutinskog kraja i pokopale ih na Hadžetu. Ni do danas se ne zna tačno gde.

Podeli