DruštvoVesti

Povećan broj pacijenata sa stomačnim tegobama

Poslednjih 10 dana povećan je broj dece sa stomačnim tegobama uzrasta od 7 do 14 godina.  Iz Zavoda za javno zdravlje kažu da je je ovo pojava, koja se inače dešava tokom leta, pa se savetuje održavanje higijene ruku, kao i da vodimo računa kakvu hranu jedemo. Evidentirano je tri pacijenta, koja su zaražena salmonelom.

Prema rečima direktora Zavoda za javno zdravlje dr Šefadila Spahića pojava zaraznih bolesti  tokom letnjih meseci je normalna . Poslednjih nekoliko dana povećan  je broj pacijenata  sa  gastrointestinalnih bolestima, gde su uzročnici bakterije i virusi. Simptomi, koji su primećeni  kod pacijenata  su mučnina, povraćanje sa učestalim stolicama, a u pojedinim situacijama javlja se u gušobolja sa povišenom temperaturom . Na dečijem odeljenju zbrinuto je 20 pacijenata sa stomačnim tegobama. Načel nica dr Vesna Hadžibegović Memić kaže da je sreća što virus traje kratko, te da pacijenti brzo reaguju na terapiju, dok teže podnose deca sa hroničnim oboljenjima.

„Kada je dete starije i nema više stolica dnevno i povišenu telesnu temperaturu, mogu da probaju sami sa probiticima i čajevima da zaustave proliv i povraćanje. Kada su deca mlađa  i kada imaju više kašastih i tečnih stolica, tada se javljaju izabranim lekarima, koji često moraju da hospitalizuju dete kod nas“, kaže Hadžibegović Memić.

Visoke temprature pogoduju brzom razmnožavanju bakterija, koji izazivaju stomačne tegobe. Savetuje se održavanje lične higijene i  ruku. Unošenje što više tečnosti i lake hrane supa i čorba, koje su termički obrađene, a treba izbegavati roštilje i meso, koje nije dobrog kvaliteta. Hrana se u frižideru treba čuvati u adekvatnim posudama  i na odgovarajućoj temperaturi.  Treba da vodimo računa da dobro operemo voće i da kupujemo na mestima, koja nisu do ulice.

Podeli