Društvo

Novopazarac među 300 odabranih studenata

Đak generacije Medicinske škole u Novom Pazaru, Enes Ljajić,  našao se među 300 odabranih budućih studenata od 30.000 kandidata iz cijelog svijeta koji su konkurisali za upis studija na Univerzitetu “Minerva” u San Francisku. On je čak dobio i prestižnu stipendiju istog univerziteta, ali mu je potrebno još novca za putne i troškove studiranja.

Iako je srednju školu završio sa svim peticama kao đak generacije  Enes Ljajić nije sebe vidio u medicini već je pokazao veliko interesovanje  za umjetnost i društvene nauke. Ono što je dramatično uticalo na njegove planove za budućnost jeste konkurs Univerziteta “Minerva”, za koji je saznao od drugarice iz Pakistana. Iako je upis, zbog ogromne konkurancije manji od dva odsto, Enes Ljajić je uspješno primljen i najvjerovatnije će studirati u San Francisku.

” Konkurencija je bila velika. Bilo je 30 000 kndidata priajvljenih, primljeno je nas 300, a na kraju je ostalo ok 270 koji će studirati. Kako je ogromna konkurencija, a procenat prolaznosti prijemnog manji od dva odsto, mislio sam da nema šanse da me prime.  Ipak sam se upisao, a i dobio sam stipendiju. Nakon prve godine mi se odlučujemo za smjer.  Sada imam neke planove u pravcu umjetnosti i režije, ali to ostaje da se vidi ”, rekao je ekipi Radio-televizije Novi Pazar,  budući student, Enes Ljajić.

On je veoma srećan jer je dobio i stipendiju ovog prestižnog univerziteta, odnosno samnjena mu je školarina za 95 odsto. Za preostalih pet posto morao je da se snađe sam i zato je, zajedno sa drugaricom iz Pakistana, pokrenuo akciju prikupljanja novca kako bi iskoristio svoju životnu šansu.

“Kulturni centar Novi Pazar mi je već pomogao, ali se nadam  da će i neki privrednici to učiti. Potrebno mi je još nekih 1000 dolara i sve bi bilo u redu”, rekao je budući student prestižnog univerziteta.

Prema pisanju američkih medija, među kojima je i čuveni “Fajnenšel tajms”, Univerzitet Minerva je teže upisati nego prestižni Harvard. Naime, na Harvard se upiše svaki 20. prijavljeni, a na univerzitet u San Francisku tek svaki 50. ili 100. u zavisnosti od godine.

Podeli