DruštvoVesti

Vozači ne poštuju rotaciju Hitne pomoći

Zbog tropskih temepratura, povećan je broj intervencija lekara Hitne službe na terenu. Rad medicinskom osoblju dodatno otežavaju uske ulice, ali i nesavesni vozači, koji ne poštuju uključenu rotaciju, iako je poznato da prva pomoć mora što pre da stigne do pacijenta.

Poslednjih dana broj pregleda i intervencija u Hitnoj službi drastično je povećan. Najveća gužva je i dalje u toku treće smene, ali tokom dana bilo je i poziva za intervenciju za terenu, zbog kolapsa na javnim mestima, sa radnog mesta, ali i zbog pogoršanja osnovne bolesti. Sa jednom ekipom na terenu, lekari Hitne službe, otežano, ali stižu da dođu do svakog pacijenta i pruže adekvatnu pomoć.

Najbitnije je pružiti što pre tu prvu pomoć, pogotovu kada dođe do kolapsa na javnim mestima, međutim lekari kažu da vozači ne poštuju rotaciju. Sa ekipom ove službe danas smo bili u selu Vučiniće, gde je pacijentu pogoršana hronična bolest. Da rotaciju vozači ne poštuju uverili smo se i sami.

“Veliki problem nam predstavlja dolazak do pacijenta. Tamo gde su uske ulice i kada nije moguće da se sklonimo, kakva je Prvomajska to razumem, ali tamo gde može , vozači ne poštuju to što moramo što pre da dođemo do pacijenta”,rekla je načelnica Hitne službe dr Misala Islamović Aličković.

Lekari apeluju na vozače da daju prednost vozilima Hitne službe, od čije pomoći često zavisi nečiji život.

Lekari savetuju zdravim osobama da da uzimaju što više tečnosti, zaštite glavu i oči, koriste kreme sa zaštitnim faktorom. Hronični bolesnici, posebno asmatičari i srčani bolesnici, nikako ne smeju da izostave redovnu terapiju,. Svi građani, ne bi trebalo da borave na suncu od 10-18 sati, apeluju iz Hitne službe.

 

Podeli