Društvo

Održana komemoracija u Potočarima, pokopana 71 žrtva

Tuga i suze u Memorijalnom centru Potočari.  Rodbina,  prijatelji i nepregledne kolone ljudi zajednički odaju počast, sjećaju se ubijenih, nose tabute i pokopavaju posmrtne ostatke 71 žrtve genocida.

Među njima je Tahira Salihović koja je davno ukopala supruga a sada ukopava oca i brata. Kako kaže, dugo je čekala da se pronađe što više posmrtnih ostataka.

” Eto, što je tu je. Čekalo se 22 godine,  ne može dalje.  Samo da se već jednom smire ove duše.” rekla je Tahira Salihović.  Slična sudbina zadesila je i Havu Mandžić, koja je ukopala supruga Jakupa, ali i mnoge porodice koje su djelimično uspjele da pronađu ostatke svojih najbližih.

Tabuti su dostojanstveno preneseni do ukopnih mjesta,  a dženazu-namaz predvodio je reis Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein efendija Kavazović.

Srbija ove godine nema zvaničnog predstavnika, a bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, pozvao je srpski narod, njegove lidere i intelektualnu elitu da prihvate istinu i prestanu da negiraju genocid.

“Pomirenja ne može biti bez pravde i istine, a sa iskušenjima se susrećemo svaki put kada se spomene riječ Srebrenica. Temelji pomirenja se moraju graditi na pravdi i istini, a toga neće biti dok u potpunosti ne bude poražena ideologija i ideja koja je doprinela genocidu”, izjavio je Izetbegović na komemoraciji.

Delegaciju grada Novog Pazara koja je posjetila Potočare predvodio je gradonačelnik Nihat Biševac, a Bošnjačkog nacionalnog vijeća, predsjednik Vijeća, Sulejman Ugljanin.

Najmlađa žrtva koja je ukopana u Potočarima je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su smiraj pronašle 6.504 žrtve genocida, a traga se za još približno 1.000.

 

Podeli