Categories: Društvo

Održana komemoracija u Potočarima, pokopana 71 žrtva

Tuga i suze u Memorijalnom centru Potočari.  Rodbina,  prijatelji i nepregledne kolone ljudi zajednički odaju počast, sjećaju se ubijenih, nose tabute i pokopavaju posmrtne ostatke 71 žrtve genocida.

Među njima je Tahira Salihović koja je davno ukopala supruga a sada ukopava oca i brata. Kako kaže, dugo je čekala da se pronađe što više posmrtnih ostataka.

” Eto, što je tu je. Čekalo se 22 godine,  ne može dalje.  Samo da se već jednom smire ove duše.” rekla je Tahira Salihović.  Slična sudbina zadesila je i Havu Mandžić, koja je ukopala supruga Jakupa, ali i mnoge porodice koje su djelimično uspjele da pronađu ostatke svojih najbližih.

Tabuti su dostojanstveno preneseni do ukopnih mjesta,  a dženazu-namaz predvodio je reis Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein efendija Kavazović.

Srbija ove godine nema zvaničnog predstavnika, a bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, pozvao je srpski narod, njegove lidere i intelektualnu elitu da prihvate istinu i prestanu da negiraju genocid.

“Pomirenja ne može biti bez pravde i istine, a sa iskušenjima se susrećemo svaki put kada se spomene riječ Srebrenica. Temelji pomirenja se moraju graditi na pravdi i istini, a toga neće biti dok u potpunosti ne bude poražena ideologija i ideja koja je doprinela genocidu”, izjavio je Izetbegović na komemoraciji.

Delegaciju grada Novog Pazara koja je posjetila Potočare predvodio je gradonačelnik Nihat Biševac, a Bošnjačkog nacionalnog vijeća, predsjednik Vijeća, Sulejman Ugljanin.

Najmlađa žrtva koja je ukopana u Potočarima je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su smiraj pronašle 6.504 žrtve genocida, a traga se za još približno 1.000.

 

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Novopazarka Amina Nurović najbolji student medicine

Novi Pazar dobio je još jednog dobrog lekara Aminu Nurović. Njen prosek tokom školovanja bio…

22 mins ago

SDP predala listu Opštinskoj izbornoj komisiji u Tutinu

Članovi izbornog štaba Sandžačke demokratske partije u Tutinu predali su danas Opštinskoj izbornoj komisiji u…

34 mins ago

BNV: Svečani prijem za direktore obrazovno-odgojnih ustanova u Sandžaku

U prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u okviru obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave,…

52 mins ago

Proglašeno sedam izbornih lista u Sjenici

Opštinska izborna komisija u Sjenici proglasila je do sada sedam izbornih lista. Poslednje dve proglašene…

1 hour ago

Težak žreb za Hamada u Rimu: Na startu Popirin, u istom delu žreba Davidovič Fokina i Medvedev

Ukoliko dobije Alekseja Popirina na startu mastersa u Rimu, Hamad Međedović će u drugom kolu…

2 hours ago

Prijavu poreza podnelo više od 2.700 frilensera

U prvom kvartalu ove godine preko portala Frilenseri podneto je preko 2.700poreskih prijava. Ova platforma…

2 hours ago