Politika

Vučić: Očekujem Erdoganovu uzvratnu posetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Istanbulu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Njih dvojica su imali bilateralni sastanak, a na zahtev turskog predsednika, u istoj limuzini dovezeni su do predsedničke palate. Vučić je, kako objavljuju mediji, nakon sastanka saopštio da će Erdogan dovesti u Srbiju 150 biznismena kako bi uspostavili poslovne kontakte sa srpskim privrednicima.

Predsednik Srbije Aleksandarb Vučić je rekao da veruje da će njegov turski kolega u najkraćem roku posetiti Srbiju i da ga je zamolio da to bude na više dana, kako bi mogli da razgovaraju o svim regionalnim i političkim temama.

Predsednik je konstatovao da trgovinska razmena Srbije sa Turskom raste iz godine u godinu i da očekuje će se to i dalje nastaviti.

“Imao sam razgovore sa turskim kompanijama zainteresovanim za tekstilnu industriju, privatizaciju naših banja i za neke druge oblasti za koje do sada nismo videli takvo interesovanje turskih investitora””, rekao je Vučić i dodao da veruje da će uz podršku Erdogana i Turske, to doneti nove rezultate, još više zaposlenih i veći rast BDP-a Srbije.

Vučić je istakao i da je Turska jedna od zemalja koja je najvažnija za punu regionalnu stabilnost i mir.

“I mi poštujemo tursku snagu, poštujemo i sebe, i mislimo da možemo da izgradimo dobro i iskreno prijateljstvo između srpskog i turskog naroda i srpske i turske države”, zaključio je Vučić.

Ovaj sastanak bio je prvi zvanični bilateralni sastanak Vučića i aktuelnog predsednika Turske. Na poziv turskog predsednika, predsednik Srbije je učestvovao i na 22. Međunarodnom naftnom kongresu, koji se ove godine održava u Istanbulu pod devizom “Mostovi ka našoj energetskoj budućnosti”.

Vučić je tom prilikom rekao, kako prenose mediji, da će Srbija, kada se napravi gasna konekcija sa Bugarskom, biti i tranzitna zemlja koja će moći da naplaćuje takse i da od toga zaradi.

“To je za nas od ogromnog značaja” rekao je Vučić koji je objasnio da ne samo što ćemo imati značajne svote novca koji ćemo moći da koristimo u narednom periodu za najvažnije infrastrukturne projekte već je to i bitno za razvoj privrede.

On je podvukao da je veoma zadovoljan jer mu se čini da se sve približava nekom svom dobrom kraju za Srbiju, “od čega će Srbija u budućnosti moći da zaradi”.

Kako je rekao na našu teritoriju treba da dođe nepunih deset mliijardi kubnih metara gasa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo i da se na Konferenciji moglo razumeti nekoliko stvari, a prva je ta da su gas, nafta, nešto manje električna energija, postali i neka vrsta političkog oruđa u savremenom svetu, te da je važno da gradimo najbolje moguće odnose u regionu.

Izvori: Tanjug, RTS

Podeli