Categories: Politika

Vučić: Očekujem Erdoganovu uzvratnu posetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Istanbulu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Njih dvojica su imali bilateralni sastanak, a na zahtev turskog predsednika, u istoj limuzini dovezeni su do predsedničke palate. Vučić je, kako objavljuju mediji, nakon sastanka saopštio da će Erdogan dovesti u Srbiju 150 biznismena kako bi uspostavili poslovne kontakte sa srpskim privrednicima.

Predsednik Srbije Aleksandarb Vučić je rekao da veruje da će njegov turski kolega u najkraćem roku posetiti Srbiju i da ga je zamolio da to bude na više dana, kako bi mogli da razgovaraju o svim regionalnim i političkim temama.

Predsednik je konstatovao da trgovinska razmena Srbije sa Turskom raste iz godine u godinu i da očekuje će se to i dalje nastaviti.

“Imao sam razgovore sa turskim kompanijama zainteresovanim za tekstilnu industriju, privatizaciju naših banja i za neke druge oblasti za koje do sada nismo videli takvo interesovanje turskih investitora””, rekao je Vučić i dodao da veruje da će uz podršku Erdogana i Turske, to doneti nove rezultate, još više zaposlenih i veći rast BDP-a Srbije.

Vučić je istakao i da je Turska jedna od zemalja koja je najvažnija za punu regionalnu stabilnost i mir.

“I mi poštujemo tursku snagu, poštujemo i sebe, i mislimo da možemo da izgradimo dobro i iskreno prijateljstvo između srpskog i turskog naroda i srpske i turske države”, zaključio je Vučić.

Ovaj sastanak bio je prvi zvanični bilateralni sastanak Vučića i aktuelnog predsednika Turske. Na poziv turskog predsednika, predsednik Srbije je učestvovao i na 22. Međunarodnom naftnom kongresu, koji se ove godine održava u Istanbulu pod devizom “Mostovi ka našoj energetskoj budućnosti”.

Vučić je tom prilikom rekao, kako prenose mediji, da će Srbija, kada se napravi gasna konekcija sa Bugarskom, biti i tranzitna zemlja koja će moći da naplaćuje takse i da od toga zaradi.

“To je za nas od ogromnog značaja” rekao je Vučić koji je objasnio da ne samo što ćemo imati značajne svote novca koji ćemo moći da koristimo u narednom periodu za najvažnije infrastrukturne projekte već je to i bitno za razvoj privrede.

On je podvukao da je veoma zadovoljan jer mu se čini da se sve približava nekom svom dobrom kraju za Srbiju, “od čega će Srbija u budućnosti moći da zaradi”.

Kako je rekao na našu teritoriju treba da dođe nepunih deset mliijardi kubnih metara gasa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo i da se na Konferenciji moglo razumeti nekoliko stvari, a prva je ta da su gas, nafta, nešto manje električna energija, postali i neka vrsta političkog oruđa u savremenom svetu, te da je važno da gradimo najbolje moguće odnose u regionu.

Izvori: Tanjug, RTS

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Prioritet nove vlade je dalji rast privrede, prosečna zarada do kraja 2025. godine biće 1.000 evra

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je Srbija u periodu od 2018. do…

2 hours ago

Gaza: Od 7. okrobra 2023. godine ubijeno 34.622 Palestinaca

Najmanje 26 Palestinaca je ubijeno, a 51 je povrijeđen u izraelskim napadima u Pojasu Gaze…

19 hours ago

Obilježena godišnjica masovnog ubistva učenika beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”

Godinu dana prošlo je od kako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K.…

19 hours ago

Traga se za pljačkašima kazina

Policija u Novom Pazaru traga za počiniocima koji su u novopazarskom naselju Selakovac iz jednog…

20 hours ago

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

2 days ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

2 days ago