Kultura

„Nemanjići“ stigli u svoj rodni kraj

Najpoznatiji domaći glumci ovih dana borave u Novom Pazaru i u blizini važnih srednjevjekovnih spomenika i manastira snimaju scene iz serije „Nemanjići, rađenje kraljevine“.  U Petrovoj crkvi će se snimati dva dana, zatim u Studenici i manastiru Crna reka.

Vojin Ćetković, Mladen Nelević, Dubravka Mijatović, Goran Sultanović, Jelena Gavrilović i Nebojša Glogovac, neki su od glumaca koje je tokom prvog dana snimanja zatekla ekipa Radio-televizije Novi Pazar u Petrovoj crkvi, iako će, kako je najavljeno, u narednih nedjelju dana kroz Novi Pazar proći 80 glumaca. Na mjestu snimanja epska atmosfera, kostimi, okruženje i zanimljiva srednjevjekovna priča.Izvršni producent, Miško Stevanović, kaže da je serija ušla u zadnju četvrtinu snimanja i da je saradnja sa velikim brojem statista odlična.

Jednog od glavnih likova i prvog srpskog krunisanog kralja, Stefana Prvovenčanog, igra Vojin Ćetković, koji kaže da mu je ova uloga poseban izazov.

„ Igram prvog krunisanog kralja. Ove godine će se navršiti 800 godina od tog krunisanja i ogovornost je velika na meni jer je to značajna istorijska ličnost. Međutim, pored istorijskih činjenica postoje mnoge stvari koje su nama bile zanimljive i stavili smo ih u scenario. Tako da će gledaocima biti veoma zanimljivo i neće biti samo, dokumentarni program“, kaže Ćetković.

Glumac, Goran Sultanović, nije mogo da se otme utisku „velike gostoprimljivosti Novopazaraca i kompletnoj atmosferi u Novom Pazaru“, oštro kritikujući sve medije koji, kako kaže, daju „pogrešnu sliku o stanovništu i životu u Novom Pazaru“.

„ Ne bih da se ovo shvati kao šlihtanje, ali zaista odgovorno tvrdim da je ovo grad sa najljubaznijim ljudima na prostorima bivše Jugoslavije. Nijedan grad to ne poseduje. Stvarno tako mislim. Bezobrazno je od od mnogih štampanih medija što šire pogrešnu sliku o Novom Pazaru. Ljudi koji nisu bili u ovom gradu a čitaju te novine mogu pomisliti da ovde svako ko dođe treba da se bori za život, ali zaista nije tako. Opet ponavljam, ovo je grad sa gostoprimstvom kakvog nisam video u drugim gradovima“, rekao je Sultanović.

Snimanje čitavog serijala traje 100 dana. Glumci, ali i kompletna ekipa produkcije će u Novom Pazarau ostati nedelju dana i to je, može se reći, završnica snimanja nakon čega slijedi postprodukcija, montaža i slično.  Gledaoci će prvu epizodu moći da vide u novogodišnjoj noći.

Podeli