Društvo

Džudžo: Obezbjeđeni uslovi za odvijanje nastave na bosanskom jeziku

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća prisustvovali su sjednici aktiva direktora novopazarskih srednjih škola koja je održana povodom priprema za početak izvođenja nastave na bosanskom jeziku u školskoj 2017/2018. godini. Potpredsjednik Vijeća Esad Džudžo istakao je da postoje svi sistemski i zakonski uslovi za nesmetano odvijanje nastave na bosanskom jeziku u srednjim školama u Sandžaku te da je nedavno obezbjeđena i dvojezična školska evidencija.

Osnovno obrazovanje na bosanskom jeziku ove godine završilo je 1.568 učenika koji su svoj završni ispit prvi put polagali na bosanskom jeziku.

Upis u srednje škole je obavljen početkom jula mjeseca, a devet srednjih škola u Sandžaku su svojim planovima upisa za školsku 2017/2018. godinu predvidjele odjeljenja na bosanskom jeziku.

U školskoj 2017/2018. godini nastavu na bosanskom jeziku je pohađalo 14. 545 predškolaca i učenika osnovnih i srednjih škola, što je ukupno iznosilo 86% djece školskog uzrasta u Sandžaku koja su  bošnjačke nacionalnosti.

Izvor: BNV

A.Ni.

Podeli