DruštvoVesti

Gradska uprava pomaže pčelarima

Gradska uprava Novog Pazara donirala je sredstva za kupovinu šećera za pčelare na ovom području. Njih preko 140 dobili su po 4 kilograma za jednu košnicu. Odluka pomoći građanima koji se bave ovom poljoprivrednom granom doneta je na osnovu potreba, jer su pčelarska društva ugrožena zbog specifičnih meteoroloških uslova.

Pčelari kažu da je svaka pomoć dobrodošla s obzirom na meteorološke uslove i lošeg stanja u pčelarstvu u ovoj godini. Na inicijativu Međuopštinske unije poljoprivrednika i granskog kluba pčelara,a na osnovu podnetog zahteva, grad Novi Pazar donirao je šećer, koji im je najpotrebniji kako bi pčelarska društva opstala. Pčelari kažu da je ova donacija od velikog značaja za njih . Ch.

Pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović kaže da grad Novi Pazar svake godine u budžetu planira sredstva za razvoj poljoprivrede. Planirano je još niz donacija i olakšica, koje će lokalna samouprava sprovesti u cilju pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

“Ovde je danas preko 140 pčelara sa 7.000 košnica, koje su uredno prijavljene veterinarskoj stanici i imaju svoj ID, sve ono što je resorno ministarstvo tražilo. Za svaku košnicu podeljeno je po 4 kilograma šećera. Završen je  javni tender za nabavku žica za sve one koji su u drugoj godini podizanja malinjaka i ovih dana podelićemo i te naslone za maline. Biće podeljena i creva za navodnjavanje,a i za dovođenje vode na seoskom području. Sve potrebe poljoprivrednika su evidentirane preko udruženja i sve ono što smo obećali na početku godine ispunjavamo”, kaže Hasanović.

 

Hasanović dodaje da je upućen i javni poziv bankama, gde je planirano da grad snosi sve troškove kamate i obrade, a poljoprivrednici su dužni da za godinu dana vrate sredstva u iznosu koji su dobili. Svi oni koji imaju nameru da kupe određenu poljoprivrednu mehanizaciju moći će to da učine i na ovaj način.

Podeli