Društvo

“FADN – projekat” za poljoprivredna gazdinstva

Od početka 2012. godine na teritoriji Republike Srbije, uz podršku Evropske unije, sprovodi se „FADN – projekat“, koji se odnosi na vođenje računovodstvenih podataka kod poslovanja na poljoprivrednim gazdinstvima. Učešće u ovom programu omogućeno je i zainteresovanim poljoprivrednicima  na području koje pokriva Poljoprivredna, savetodavna,stručna služba Novi Pazar.

Poljoprivredna, savetodavna, stručna služba Novi Pazar uključila se u “FADN-projekat”  Evropske unije , koji se u Srbiji sprovodi od 2012.godine, tako da će zainteresovana registrovana poljoprivedna gazdinstva biti u situaciji da računovodstveno vode svoje poslovanje i na kraju godine vide ostvarenu dobit sa svog imanja.

“ Zajedno sa poljoprivrednim gazdinstvima prikupljamo sve relevantne podatke o tome šta su poljoprivrednici tokom godine proizveli, koliko su potrošili za ishranu stoke, nabavku poljoprivredne mehanizacije, koliko su potrošili ako se bave ratarstvom, da bi na kraju godine svi uključeni u ovaj projekat videli i da li su ostvarili dobit od svoje proizvodnje”, kaže Safet Vesnić, savetnik u PSSS Novi Pazar.

Projekat je i svojevrsno istraživanje pa će dobijeni podaci prvo biti obrađivani  u Institutu za primenu nauke u poljoprivredi, zatim u resornom ministarstvu i na kraju u institucijama Evropske unije. Krajnji cilj je priprema poljoprivrednih gazdinstava za ulazak zemlje u Evropsku uniju i ostvarivanje odgovarajuće konkurentnosti naših poljoprivrednih proizvođača na evropskom tržištu.

Podeli