Društvo

Obilježen 4. jul, Dan borca

Članovi SUBNOR-a Novi Pazar zajedno sa predstavnicima Gradske uprave, Vojske, Policije i Udruženja penzionera obilježili su 4. jul,  Dan borca. Oni su položili vijence na spomen-obilježja palim borcima i podsjetili na značaj ustanka i borbe protiv fašizma.

Članovi gradskog odbora SUBNOR u Novom Pazaru  su najprije položili cvijeće na spomenike svojih ratnih drugova, Deda Šehovića i Simeona Karamarkovića, koji se nalaze na ulazu u Gradski park, ali i na spomenik borcima narodnoslobodilačkog rata u samom parku.

Na ovaj način obilježena je godišnjica sjednice održane u Beogradu 1941. na kojoj je donijeta odluka o podizanju ustanka i oružane borbe protiv fašizma na nivou tadašnje zemlje.

“ Spomjenik pred kojim stojimo, kao i svi drugi širom nekadašnje Jugoslavije, opominje nas da je važno da štitimo sve tekovine naše revolucije, mira i slobode, podjednako za sve naše narode i narodnosti u našoj zemlji “, rekao je predsjednik gradskog odbora SUBNOR u Novom Pazaru, Hafiz Zenunović.

Dan borca, 4. juli je za državni praznik proglašen 26. aprila 1956. godine i proslavljao se u čitavoj zemlji do 2001. godine. Tokom obilježavanja Dana borca u Novom Pazaru ukazno je i na značaj 7. jula, datuma kad je podignut  ustanak protiv fašizma u Srbiji.

Podeli