Categories: Kultura

Promovisan četvorobroj Bošnjačke riječi

Najnoviji broj, odnosno četvorobroj časopisa za društveni život, nauku i kulturu sadžačkih Bošnjaka, ”Bošnjačka riječ”, promovisan je u Narodnoj biblioteci ”Dositej Obradović”. Na promociji je dat osvrt i na istorijat štampanih medija kod Bošnjaka, 150 godina unazad.

Periodične publikacije vezane za politička pitanja na teritoriji Bosne i Hercegovine pojavljuju se još u periodu Austrougraske vlasti. Krajem 19.veka pojavio se i prvi bošnjački politički list, pod nazivom ”Bošnjak”, a potom  i časopisi ”Behar”, ”Biser”, ”Gajret” i slično. Vakum period u tom smislu beleži se od kraja Drugog svetskog rata pa sve do devedesetih godina prošlog veka, a ”Bošnjačka riječ” je, prema rečima urednika, docenta doktora Seada Šemsovića, jedan od retkih časopisa u bošnjačkom korpusu uopšte, koji se bavi promocijom struke i nauke.

”Bošnjaci imaju mogućnost, naročito oni koji su iz neke uže stručne oblasti, da predstave neko svoje naučno postignuće i da pokažu javnosti šta su to oni novo istražili; čime su se bavili u određenom trenutku, kako bi mogli da predstave zapravo sebe, koliko su oni sazreli u samoprepoznavanju, samoidentifikaciji”, istakao je Šemsović.

Novo izdanje Bošnjačke riječi, ujedno promoviše i jedan novi koncept. Direktor Centra za bošnjačke studije Esad Džudžo ističe da je do sada ovo bilo društveno popularno glasilo, koje je uglavnom pratilo rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kulturnih institucija i događaja. ”S ovim brojem pokušavamo da preusmerimo pažnju na podsticaj mlađih ljudi da se bave naučnim istraživanjem iz oblasti bosanskog jezika, bošnjačke književnosti, bošnjačke istorije i bošnjačke kulture”, kaže Džudžo.

Centar za bošnjačke studije je, ističe Džudžo, u tom cilju ustanovio i godišnju nagradu ”Husein Bašić”. Promociju najnovijeg izdanja Bošnjačke riječi organizovala je Narodna biblioteka Dositej Obradović.

O ciljevima i značaju časopisa koji postoji već jednu deceniju na promociji su govorili i profesor doktor Redžep Škrijelj i Nadir Dacić.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Gaza: Od 7. okrobra 2023. godine ubijeno 34.622 Palestinaca

Najmanje 26 Palestinaca je ubijeno, a 51 je povrijeđen u izraelskim napadima u Pojasu Gaze…

11 hours ago

Obilježena godišnjica masovnog ubistva učenika beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”

Godinu dana prošlo je od kako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K.…

11 hours ago

Traga se za pljačkašima kazina

Policija u Novom Pazaru traga za počiniocima koji su u novopazarskom naselju Selakovac iz jednog…

12 hours ago

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

1 day ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

2 days ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

2 days ago