Kultura

Drugi godišnji koncert KUD-a Ras

Godišnji koncert Kulturno-umetničkog društva Ras održan je i ove godine u dvorištu Mitropolije pred brojnom publikom. Drugi letnji koncert, koji bi trebalo da preraste u tradiciju, za 250 članova društva bio je prilika da se predstave raznovrsnim koreografijama koje su uvežbavali tokom proteklih meseci.

Letnjim koncertom, koji se već drugu godinu za redom organizuje po završetku školske godine u dvorištu Mitropolije, brojni članovi KUD-a Ras, podeljenih u 5 sekcija, predstavili su se raznovrsnim koreografijama. Osim igre, nastupala je i pevačka grupa ovog kulturno-umetničkog drupštva sa bogatom tradicijom.

”Za ovih 15 godina, koliko postojimo, KUD Ras svake godine pokušava da nešto novo prikaže. Ove godine, posle dužeg vremenskog perioda će se vratiti neke koreografije koje su bile zapostavljene. Nadam se da će publika, pre svega roditelji, biti zadovoljni onim što su njihova deca večeras prikazala”, izjavio je predsednik KUD-a Ras Miljan Nikolić.

Protekla godina za KUD Ras bila je uspešna. Napredovali su u igračkom, ali i u finanskijskom smislu. ”Od kada smo imali decembarski koncert do sada, veliki broj odevnih predmeta smo nabavili i dosta smo novca uložili, što se večeras i vidi. Prvi put KUD Ras ne zavisi od bilo kog drugog KUD-a. Nošnja koju večeras prikazujemo je naše vlasništvo”, ističe Nikolić.

KUD Ras je u proteklom periodu učestvovao na brojnim takmičarskim ali i revijalnim festivalima, kao i humanitarnim koncertima. Stigli su do Vrnjačke Banje, Ohrida, Grčeke i Švajcarske. Od septembra, kada upisuju i nove članove, koji žele da se druže, nauče tradicionalne igre i upoznaju se sa vlastitom kulturom i lepim ponašanjem, očekuje ih i veća turneja u Češkoj.

S.Lj.

Podeli