Kultura

Ajtana Dreković dobitnica nagrade “Aladin Lukač”

Pjesnikinja iz Tutina, Ajtana Dreković, dobitnica je ovogodišnje književne nagrade “Aladin Lukač” za zbirku poezije „Fosil sumnje”. Njena knjiga bila je po odluci zirija najbolja od 17 književnih djela pristiglih na konkurs za ovu nagradu.

Urednica dramskog programa u novopazarskom Kulturnom centru, Elma Šabanović, istakla je da je konkurs za ovu književnu nagradu raspisan još u januaru i da se prijavilo 17 autora.

” Žiri je ove godine zasedao u sastavu univerzitetske profesorice Jasmine Ahmetagić, koja je i predsjednik žirija, zatim urednice programa galerije Multimedijalnog centra, Amre Hodžić Jejna i književnice Elme Halilović. Članice žirija su donijele jednoglasnu odluku da je laureat za 2017. godinu, Ajtana Dreković ”, rekla je ispred Kulturnog centra, Elma Šabanović.

Književnu nagradu “Aladin Lukač”  ustanovili su Kulturni centar Novi Pazar i Ustanova za kulturu Sjenice u znak sjećanja na tragično preminulog mladog pjesnika iz Novog Pazara, po kome je nagrada i dobila ime. Dodjeljuje se od 2004. godine i ušla je u kalendar književnih nagrada koje se dodjeljuju u Republici Srbiji.

 

Podeli