DruštvoKultura

Vaspitači odigrali ispitnu predstavu

Studenti Državnog univerziteta u Novom Pazaru sa studijskog programa Vaspitač u predškolskim ustanovama, izveli su ispitnu predstavu pod nazivom ”Šta radite bre”. Osim što su na taj način, pred punom dvoranom Kulturnog centra studenti druge godine položili scensku umetnost, njigova predstava imala je i humanitarni karakter. Sav prikupljeni prihod darovan je deci na smeštaju u Novopazarskoj Banji.

Bio je ovo scenski nastup kolažnog tipa. Svoje znanje, umeće, talenat i kreativnost, studenti su izrazili kazivanjem stihova, pesmom i glumom. U ispitnoj predstavi, osim glume, studenti potpisuju i scenario, scenografiju, kostimografiju, kao i samu režiju. Za ovo su se, kažu, spremali puna tri meseca.

”Naša ispitna predstava ove godine nosi naziv ”Šta radite bre”. Hteli smo da napravimo parodiju na našu svakodnevnicu, opisujući porodicu koja dolazi u konflikt zbog menjanja kanala”, kaže studentkinja druge godine Elida Ahmetović.

”Hteli smo ovom predstavom da pokažemo da je naša stvarnost šarolika. Imamo rijaliti, beskrajnu ljubvav ali na naš pazarski način. Hrteli smo da pokažemo kako to naši ljudi vide i kako bi oni odreagovali u takvim situacijama”, kaže studentkinja Zerina Đakovac.

Profesorka scenske umetnosti Dragana Novakov, ponosna je, kaže, na svoje studente i njihovu autorsku predstavu. ”Kao predmetni profesor svojih studenata, pokušavam da iz svih njih izvučem ono što je najbolje i što mogu da pokažu. Oni se ostvaruju kao recitatori, kao pesnici, potom kao glumci, kao vrsni glumci koji ravnopravnoprano mogu da stanu i budu na pozorišnim daskama, kao da su studenti režije, dramaturgije ili pak glume, na šta sma ja veoma ponosna”, kaže profesorka scenske umetnosti Dragana Novakov.

Osim ocene u indeksu i zadovoljstva ljubitelja scenske umetnosti, ovakav nastup studenata Državnog univerziteta, imamo je i humanitarni karakter.

S.Lj.

Podeli