Društvo

Osnovci od jeseni uče o bezbednosti

 

Osnovci, učenici četvrtog i šestog razreda, od 1. septembra imaće jednom mesečno fakultativni predmet na kome će ih policajci učiti kako da se zaštite u saobraćaju,ali i od droge, alkohola, različitih vidova nasilja, trgovine ljudima i elementarnih nepogoda.

Pored do sada preduzetih koraka za bezbednost dece u školi i van nje, Ministarstvo prosvete u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, od septembra uvodi još jednu novinu u ovoj oblasti. Za učenike četvrtog i šestog razreda jednom mesečno će biti obezbeđeno predavanje na temu bezbednosti u saobraćaju, ali i o opasnostima od droge, alkohola, različitih vidova nasilja, trgovine ljudima i elementarnih nepogoda.

Posle uvođenja video nadzora i školskog policajca ovo će biti još jedan način da se deca zaštite dok su u školi, ali i da sačuvaju tu bezbednost na putu od kuće do škole i nazad. Predstavljajući ovaj program ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je rekao da će djaci četvrtog i šestog razreda od septembra kroz fakultativni predmet učiti o opasnostima, izazovima i pretnjama na koje mogu naići i kako da im se odupru, kako da sačuvaju svoje i živote drugih. Poseban akcenat biće na vrnjačkom nasilju koje poslednjih godina predstavlja veliki problem u školama. Đaci će učiti i da prepoznaju različite tehnološke opasnosti i opasnosti na internetu. Podjednako je važno i da znaju kako da postupe u različitim vanrednim situacijama kada se zateknu sama u kući i bez pomoći odraslih. Deca će naučiti upotrebu aparata u kući u slučaju požara i poplava, ali i snalaženje i korišćenje priručnih sredstava u takvim situacijama. U svemu naglasak će biti najviše na preventivi. Predavači će biti i penzionisani policajci.

Kada je saobraćaj u pitanju predavanja će obuhvatiti sve aspekte učešća dece kroz vožnju bicikla, prelaska ulice, vezivanja pojasa u automobilu, korišćenja telefona  i slušalica na ulici. I samo predstavljanje ideje u beogradskim osnovnim školama naišlo je na odobravanje učenika, nastavnika i roditelja. Pogotovu što je krajnji cilj bezednost svakog deteta.

 

 

Podeli