Društvo

BNV dodelio diploma osnovcima

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je dodijelilo diplome „Muhamed Hevai Uskufi“ učenicima osmog razreda osnovne škole koji su postigli izuzetan uspjeh u učenju i vladanju u nastavi na bosanskom jeziku i diplome „Avdo Međedović“ svim učenicima koji su osnovno obrazovanje završili na bosanskom jeziku.

Diplome Bošnjačkog nacionalnog vijeća uručene su učenicima osnovnih škola „Rifat Burdžović Tršo“ iz Tutina, „Avdo Međedović“ iz Novom Pazara i „12. decembar“ iz Sjenice. Svečanoj dodjeli diploma prisustvovao je veliki broj roditelja, učenika, nastavnika, direktora škola kao i zvaničnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Diplome „Muhamed Hevai Uskufi“ i „Avdo Međedović“ učenicima su uručilili potpredsjednici Vijeća Muhedin Fijuljanin i Esad Džudžo, predsjednik Odbora za kulturu prof. dr. Fahrudin Mavrić i predsjednica Odbora za informisanje Mevljuda Melajac. Ovo je prva generacija osnovaca koji su osnovno obrazovanje završili na bosanskom jeziku i koji će svoje srednje obrazovanje moći nastaviti na maternjem jeziku. Osnovno obrazovanje na bosanskom jeziku završilo je 1532 učenika u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

 

Senada Kalić

Podeli