Društvo

Ne trebaju pasoši za ulazak u Crnu Goru

Gužva ispred šaltera u PU u Novom Pazaru za podnošenje zahteva za izdavanje pasoša krenula je da se stvara pre desetak dana kada se pojavila informacija da se u Crnu Goru ne može ući bez ove putne isprave.

Javnost je posebno iznenadila informacija da je pasoš potrebno da imaju i deca a kako su mnogi već rezervisali letovanje u CG svi su se uznemirili i počeli da predaju potrebnu dokumentaciju kako bi dobili pasoše i za njih u što kraćem roku.Međutim, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, kao ni Uprava pogranične policiije Srbije nisu dobili nikakvo obaveštanje od kolega iz Crne Gore po kome se menja bilo šta u dosadašnjem načinu ulaska naših građana u ovu susednu zemlju.

Način ulaska građana Srbije u Crnu Goru regulisan je ranije potpisanim sporazumom. Po tom sporazumu, naši građani u Crnu Goru mogu da uđu samo sa ličnom kartom. Pasoš nije obavezan,i ta praksa je važeća – kažu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

I u Upravi policije Crne Gore, prenose “Vijesti”, kažu da se ništa nije promenilo u režimu ulaska građana Srbije u Crnu Goru.I dalje je na snazi dosadašnji režim po kojem su državljani Srbije mogu da prelaze crnogorsku granicu samo sa ličnom kartom. Takođe, isti je režim za decu koja putuju samo sa jednim roditeljem ili bez roditelja.Ona  moraju imati odgovarajući dokument sa fotografijom i pismenu saglasnost ako ne putuju sa oba roditelja, rekli su u Upravi policije CG.

Iz PU u Novom Pazaru mole sugrađane da ne prave bespotrebnu gužvu jer je poslednja I važeća informacija da pasoš nije potreban za ulazak u Crnu Goru.

B.B.

Podeli