Društvo

Zbog renoviranja na Odeljenju za plućne bolesti samo teže oboleli

Radovi na rekonstrukciji Odeljenja za plućne bolesti Opšte bolnice u Novom Pazaru teku planiranom dinamikom i očekuje se da budu završeni u predviđenom roku, za mesec dana. U takvim, zbog građevinskih radova otežanim uslovima, na odeljenju se leče samo najugroženiji pacijenti, među kojima i 11 obolelih od tuberkuloze.

Rekonstrukcija podrazumeva zamenu stolarije, podova, mokrih čvorova, krovne konstrukcije, elektroinstalacije i kominalne infrastrukture. Radovi za sada teku planiranom dinamikom, jedino se sa opravdanim zakašnjenjem očekuje ugradnja lifta.

‘’Ovo što je do sada odrađeno teče po predviđenom planu i očekujem da će da završe u predviđenom roku. Možda će biti nekih tehničkih problema, jer je zgrada oronula, stare su instalacije, ali sve efikasno do sada rešavaju’’, kaženačelnica Pneumoftiziološkog odeljenja u Novom Pazaru, dr Hedija Alibašić.

Zbog građevinskih radova Odeljenje za plućne bolesti radi smanjenim kapacitetom. Hospitalizuju se samo hitni slučajevi, odnosno teže oboleli, među kojima i 11 obolelih od tuberkuloze. ‘’I oni se trenutno nalaze na odeljenju. Svi oni koji su zarazni, infektivni, direktno pozitivni bolesnici, oni se nalaze na odeljenju. Mi pravimo rasporede koji nam odgovoaraju da bi omogućili da se sve sobe renoviraju i oni će biti naravno zadržani. Učinićemo sve da im omogućimo da se i dalje bolnički leče’’, kaže Alibašić.

Najteži plućni bolesnici po završetku rekonstrukcije biće izolovani u poseban deo zgrade, gde će imati kompletne, zakonom predviđene uslove za adekvatno lečenje. A dok radovi ne budu završeni, načelnica Pneumoftiziološkog odeljenja moli pacijente da imaju strpljenja i ističe da će ovom rekonstrukcijom i pacijenti i zaposleni dobiti mnogo bolje uslove.

Za rekonstrukciju ovog odeljenja Ministarstvo zdravlja izdvojilo je 10 i po miliona dinara, a izvođač radova Ikan kompani, finansiraće ugradnju lifta.

S.Lj.

Podeli