Društvo

Šta poneti od lekova na porodično letovanje

Prilikom pakovanja pred letovanje uvek se ponešto zaboravi. Ipak, putna apoteka je obavezan deo prtljaga, a ako putujete sa decom, obavezno ponesite neophodne lekove!

Iako u većini turističkih centara ima dobro snabdevenih apoteka, nikada se ne može pretpostaviti kada će vam zatrebati lekić koga baš tada nema u apoteci. Doktorka Biljana Tenjović,pedijatar savetuje roditeljima da pre polaska na odmnor odvedu dete kod izabranog lekara i urade kontrolni pregled i posavetuju se šta treba od lekova da ponesu.A po njenoj preporuci u priručnoj apoteci obavezno se moraju naći zaštitna krema za sunčanje i to faktor 50,sirup ili lekovi zaobaranje temperature,kapi za oči i nos,lekove protiv alergija,lekove protiv alergija i ujeda insekata,najčešće komaraca,preparate za nadoknadu tečnosti i elektrolita i prvu pomoć kod povreda.Treba još i poneti pincetu,flastere,lekove protiv želudačnih tegoba,toplomer i obavezno lek protiv putne mučnine.

Dr Tenjović naglašava da bebe starosti 6 meseci i mlađe nikako ne treba izlagati suncu pa čak ne preporučuje ni boravak pod suncobranom već savetuje roditeljima da traže baš debelu hladovinu kako ne bi došlo do komplikacija.Ishranu treba korigovati i deci davati što laganiju hranu i davati im dosta tečnosti.Obavezno u toku dana treba uključiti makar jedno čorbasto jelo.

B.B.

Podeli