Društvo

Mesta dovoljno u novopazarskim srednjim školama

Za sve osmake biće dovoljno mesta u novopazarskim srednjim školama. Deca i njihovi roditelji treba u skladu sa ostvarenim rezultatima da popunjavaju listu želja, kako učenici ne bi bili neraspoređeni. Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 23.juna.

Osnovnu školu ove godine završio je 1471 učenik, za sve njih, ali i ostale osmake iz okolnih  gradova imaće mesta u srednjim školama u Novom Pazaru.  Pedagog u OŠ “Bratstvo” Elimir Habibović kaže da odluku o upisu u željenu srednju školu treba da donesu deca uz pomoć roditelja, jer su u uzratsu kada ne mogu sami da odlučuju. Najpopularnije škole u Novom Pazaru su Medicinska, Ekonomsko -trgovinska i Gimnazija.

“Roditelji ne treba da brinu biće mesta za sve učenike. U skladu sa željama i ostvarenim bodovima na ispitu, ali i tokom školovanja”, rekao je ranije za Radio televiziju Novi Pazar načelnik Školske uprave Mensur Memić.

Habibović dodaje da je za upis u medicinsku školu prošle godine bilo potrebno da učenik ima i do 96 bodova.

“Deca uglavnom upisuju srednju školu, koja je najpopulranija vršnjacima. Roditelji treba pažljivo da usmere svoju decu. U skaldu sa traženim zanimanjima, a ako neće nastavljati školovanje posle srednjoškolskog obrazovanja, onda je bolje da to bude neka zanatska škola, kako bi deca mogla da se zaposle. S obzirom da nas očekuje i dualno obrazovanje, imaće i adekvatnu praksu”, rekao je Habibović.

Na objavljivanje konačnih rezultata učenici će čekati do 23. juna.

Prema kalendaru upisa u srednje škole, nakon konačnih rezultata sledi popunjavanje liste želja, a nakon toga i raspored učenika po školama.

Upis je poslednja aktivnost koja od osnovaca čini srednjoškolce, koji će u novoj ustanovi svoje obrazovanje nastaviti 1. septembra 2017. godine.

Podeli