Društvo

Sunčanica i toplotni udari dovode i do smrti

Letnja žega nikome ne prija, pa tropske vrućine mogu da izazovu ozbiljne tegobe i kod potpuno zdravih osoba. Glavni neprijatelji našeg organizma su sunčanica i toplotni udar. Simptomi su vrtoglavica,nesvestica,malaksalost,jake glavobolje,povraćanje i preterano znojenje.Za 10-15 dana boravka na moru trudimo se da što više uživamo u čarima mora, reka, jezera ali je to I period kada se naš organizam adaptira na toplotne promene.

“ Duže izlaganje glave suncu dovodi do sunčanice, posebno kada je potiljak direktno na visokoj temperaturi i pod uticajem sunčeve toplote.Ako nesmotreno izlažemo glavu uticaju sunca, temperatura u glavi se znatno povećava. To utiče na pojavu simptoma koji su jako slični potresu mozga i nisu nimalo bezazleni.” Upozorava neurology dr Fadil Škrijelj.On naglašava da ozbiljni slučajevi sunčanice mogu završiti nesvesticom pa i komatoznim stanjem.Simptomi koji se tada javljaju su nesvestica,jaka glavobolja,preterano znojenje,malaksalost,osećaj nemira,pospanosti,povraćanje,zujanje u ušima.”Ukoliko osetite neke od ovih simptoma odmah se sklanjajte u hladovinu,umijte se hladnom vodom i pijte dosta tečnosti”-savetuje dr Fadil Škrijelj.Podseća da u period od 11 do 17h treba izbegavati izlaganje suncu jer je tada najveća vrućina.

Toplotni udari su takođe veoma česta pojava u letnjem periodu rizik od toplotnog udara imaju osobe koje rade u zatvorenom prostORU  gde toplota vazduha dostiže čak i 40 stepeni.

U slučaju toplotnog udara kao i kod sunčanice mora se intervenisati i odmah početi sa rashlađivanjem. Osobu treba skloniti u hladovinu, skinuti mu odeću i obilno ga rashlađivati hladnom vodom. Obavezno pozovite hitnu pomoć!

Da ne bi dobili sunčanicu, dobro zaštitite glavu. Nosite kačkete ili šešire sa obodom, odeća mora odgovarati klimatskim uslovima,uzimati što više tečnosti. Ishrana takođe mora biti uravnotežena i lagana, bogata vitaminima i mineralima. Prostorije u kojima se boravi moraju se redovno provetravati, a ukoliko se koriste rashladni uređaji temperature u odnosu na spoljašnju sredinu ne bi trebalo da se znatno razlikuju.

B.B.

Podeli