Sport

Uskoro startuje četvrta Fitnes akademija transformacije

Nekadašnji reprezentativac i karate prvak Srbije, diplomirani profesor sporta i fizičkog vaspitanja Armin Zećirović rukovodi sa dva velika sportska projekta. Nakon velikih uspeha i ostvarenja u karateu, svoja iskustva i znanje godinama unazad uspešno prenosi na najmlađe i one starije koji pohađaju njegov program “Fitnes akademija transformacije”. Zećirović je pre roka diplomirao na departmanu za sport i fizičko vaspitanje Državnog univerziteta u Novom Pazaru a tu je upisao i master studije. Trenersku karijeru kroz rad sa najmlađima uspešno obavlja već nekoliko godina kroz karate klub i školicu sporta “Feniks”. Odnedavno je i instruktor i trener studentima i srednjoškolcima, polaznicima “Fitnes akademije transformacije”. Plan mu je da nakon završetka master studija, u saradnji sa studentima rehabilitacije objavi i naučno istraživački rad na kojem trenutno radi, a o unapređenju zdravlja, prevenciji deformiteta, razvoju motoričkih i intelektualnih sposobnosti, sociološkom razvoju, poboljšanju emotivnog i psihološkog stanja dece predškolskog i školskog uzrasta. Nakon toga Armin planira da upiše i doktorske studije.

Zećirović je nekoliko meseci unazad instruktor i trener u okviru projekta “Fitnes akademija transformacije” koji je u saradnji sa Centrom za razvojnu politiku i saradnju započet i realizovan kao omladinski volonterski projekat. Značaj projekta prepoznalo je i Ministarstvo omladine i sporta uz čiju je novčanu pomoć projekat i realizovan. Projekat je namenjen prevenciji hipokinezije i aktiviranju mladih kroz sportsko-rekreativne aktivnosti.

“Reč je o projektu koji sam realizovao zahvaljujući Centru za razvojnu politiku i saradnju i Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije. Projekat “Fitnes akademija transformacije” ima za cilj prevenciju hipokinezije, a obuhvata kardio, krosfit, hit i fitnes treninge. Treninzi doprinose racionalnom postizanju nivoa zdravstvenih i motoričkih sposobnosti, oblikovanju tela, smanjenju masnih naslaga, jačanju kompletne muskulature, povećanju kondicije, pozitivno deluju na psihološko stanje i povećanje funkcionalne izdržljivosti, efikasniji odmor, relaksaciju i oporavak. Cilj nam je bio da svi polaznici imaju najpre želju i motiv da shvate da vežbaju radi sebe i svoga zdravlja i zadovoljstva. Uverili smo mnoge da redovni fitnes treninzi i adekvatan način ishrane dovode do savršene forme, što je za rezultat imalo da projekat “Fitnes akademija transformacije” živi i nakon pilot projekta. Do sada smo uspešno okončali tri “Fitnes akademije transformacije” sa velikim brojem učesnika, a sa programom nastavljamo odmah nakon ramazana, odnosno 1. jula 2017. godine”, rekao je Zećirović.

Sa bratom Nerminom i sestrom Eminom takođe uspešnim sportistima, Zećirović je aktivan i u karate klubu i školici sporta “Feniks”. Okupljaju oko stotinak mališana, a cilj im je stvaranje šampiona kroz pravilan rast i razvoj, te stvaranje svestrano harmonične ličnosti.

“Detetu je potrebno mnogo prilika za igru van škole. Kroz igru ono stiče saznanja o sebi, o drugim ljudima i svetu koji ga okružuje. Ako se deci recimo karate ponudi kroz igru i zanimljive priče, taj sport postaje još više privlačan i zanimljiv. Iako rad sa decom zahteva ozbiljan i dobro razrađen pristup, treba sačuvati disciplinu a izbeći preteranu ozbiljnost. Mališani će upravo kroz igru osetiti da karate pruža mnoga saznanja i priliku da se na jedan poseban način upozna svet i vlastiti karakter. Karate kao i druge borilačke veštine, pruža mnogo više od onoga što se vidi na sportskim borilištima, TV ili filmu. Fizička snaga je samo jedan deo, onaj mnogo važniji za ovaj uzrast je pravilan rast i razvoj, držanje tela, motorika, gipkost, pokretljivost i brzina. Ne treba zanemariti ni mentalnu stranu njihove ličnosti, samopouzdanje, stabilnost, duhovnost, moralnost i radne navike. Naš program rada se jednim delom zasniva na učenju kroz igru, koja je dovoljno podsticajna i fleksibilna da dozvoli individualni razvoj deteta i dovoljno sadržajna da podstakne razvoj i samodisciplinu. Dete postiže umni, telesni i duševni razvoj svojim sopstvenim snagama i brzinom koja njemu najviše odgovara, a mi smo tu samo koordinatori. Naš najveći uspeh je srećno i zadovoljno dete, otvoreno i sigurno u sebe, samostalno, svestrano i puno veština. Važno je istaći da sa decom rade diplomirani profesori sporta i fizičkog vaspitanja, reprezentativci i majstori karate. Naš cilj je da napravimo šampione uz pravilan rast i razvoj”, kazao je Zećirović.

Armin Zećirović dugogodišnji je reprezentativac Srbije i član je karate kluba Državnog univerziteta. Bio je i prvak Srbije, a brojne medalje i odličja osvajao je i na međunarodim i evropskim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

 

 

Podeli